U toku još jedan sajam peglane kobasice u Pirotu: Spoj ukusa tradicije i kvaliteta
Pirot je ovog vikenda postao epicentar gastronomskog užitka i tradicije, jer je održan 12. Sajam peglane kobasice, manifestacija koja već više od jedne decenije okuplja proizvođače, gurmane i ljubitelje pirotske kulture. Ove godine, sajam je ugostio čak 100 štandova, a posetioci su, pored peglane kobasice, mogli da uživaju u degustaciji kvalitetnih sireva, kačkavalja, rakija, vina i proizvoda domaće radinosti.
Kvalitet iznad svega
Prema rečima Leposave Veljković, šefa Sanitarne inspekcije, ove godine je broj izlagača porastao, sa prošlogodišnjih 32 na 36, a proizvođači su uspeli da održe visoki kvalitet proizvoda. Kobasice su pravljene od biranog junećeg, kozjeg i ovčijeg mesa, uz dodatak soli, bibera, belog luka i ljute tucane paprike. Jedinstvenost ovog proizvoda leži u specifičnom načinu sušenja i odsustvu aditiva, glutaminata i pojačivača ukusa, što ga čini autentičnim simbolom pirotskog kraja.
Dugogodišnja tradicija
Kako objašnjava Marijan Savić, predsednik Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice, prve peglane kobasice nastale su pre Drugog svetskog rata, što potvrđuju najstariji zapisi u elaboratu iz 2022. godine, izrađenom uz podršku Grada Pirota. Sa skromnim počecima u seoskim domaćinstvima Stare planine, gde su kobasice sušene na tavanu na promaji, danas su postale zaštićen proizvod geografskog porekla i ponos cele Srbije.
Stroge kontrole i biranje najboljih
Kvalitet peglane kobasice je svake godine pod budnim okom stručnjaka. Uzorci kobasica prolaze mikrobiološke analize u Nišu i organoleptičke ocene Udruženja proizvođača, dok žiri boduje miris, ukus, boja, tekstura i izgled preseka. Savić naglašava da su ovogodišnji vremenski uslovi pogodovali procesu sušenja, čime je kvalitet proizvoda bio za nijansu bolji u odnosu na prethodnu godinu.
Žiri, sastavljen od iskusnih proizvođača, bira šest najboljih uzoraka prvog dana sajma, nakon čega se ponovo ocenjivanjem "random" uzoraka sa štandova odlučuje o pobednicima. Proglašenje najboljih održano je prvog dana manifestacije, a izlagači su imali pravo uvida u sve ocene žirija.
Više od sajma
Sajam peglane kobasice nije samo prilika za promociju ovog jedinstvenog proizvoda, već i za okupljanje lokalnih proizvođača i očuvanje tradicije. Posetioci su uživali u bogatom izboru domaćih specijaliteta, dok su izlagači pokazali posvećenost očuvanju kvaliteta i autentičnosti proizvoda.
Kako ističe istoričarka i ekspert za gastronomiju Dijana Vasiljević peglana kobasica je jedan od najpoznatijih delikatesa iz Pirota, a njena posebnost leži u specifičnom načinu pripreme koji se prenosi generacijama.
- Ova suva kobasica se pravi od pažljivo odabranog mesa (najčešće kombinacija kozijeg, ovčijeg, goveđeg i konjskog), uz dodatak soli i začina poput bibera i belog luka, bez ikakvih aditiva i konzervansa, što joj daje specifičan ukus, koji su čak i svetski gastronomi, okupljeni kroz Tasteatlas svrstali u jednu od najboljih na svetu i kategorisali srpsku kuhinju na visoko mesto. Njena istorija je duboko povezana sa tradicionalnim načinom života u Pirotu i okruženju, gde su stočarstvo i proizvodnja suhomesnatih proizvoda od davnina igrali ključnu ulogu. Peglana kobasica se nekada pravila isključivo za porodične potrebe i posebne prilike, dok je danas postala gastronomski brend ovog kraja - zaključuje za Ona.rs istoričarka Vasiljević.
Manifestacija se završava sutra, 26. januara na novom sajamskom prostoru pored trgovinskog lanca "Maxi", a već sada se s nestrpljenjem iščekuje naredna godina i novi izazovi za proizvođače pirotske peglane kobasice.
(Ona.rs / Dunja Vidanović)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Istoričarka Dijana Vasiljević: Žene su poslednji bastioni odbrane tradicije i čuvarke nasleđa
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.