Ovo je recept za domaće kiflice koji će vas oduvati: Testo meko kao oblak, a ukus neprevaziđen
Kada nam osvane subotnje jutro, onda nema ničeg boljeg nego kada u domu zamiriše ukusni doručak koji sve izmami iz kreveta. Mame i bake se "zadese" u kuhinji gde mese najukusnija testa, a neretko to budu domaće kiflice, čiji je recept predivan.
Sastojci za domaće kiflice:
- 330 g brašna
- 3 kašike šećera
- 2 kašičice suvog kvasca
- 220 g putera
- 120 ml mleka
- 3 kašike vode
- 1 jaje
- malo soli
Priprema domaćih kiflica:
U veću posudu sipajte brašno, šećer, kvasac i so pa lepo promešajte da se sjedini. Potom, dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi i mikserom umutite. Dodajte zatim mleko, vodu i jaje, promešajte i postepeno onda dodajte brašno. Sve dobro zamesite dok ne dobijete glatko testo koje ćete oblikovati u loptu.
Umotajte takvo formirano testo u streč foliju i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Posle ovog vremena, testo oklagijom razvaljajte u pravougaonik, pa ga presavijte na tri dela (možete levo preko desnog ili gornji preko donjeg dela), okrenite ga, urolajte i ponovo umotajte u foliju i ostavite da odstoji ponovo na 30 minuta.
Posle pola sata, testo podelite na tri jedna dela i svaki od njih oklagijom razvaljajte u pravougaonik, pa isecite trouglove. Svaki od dobijenih trouglova urolajte počevši od šireg kraja koji gurajte ka "špicu" trougla. Formirane kiflice poređajte u pleh koji ste obložili papirom za pečenje i ponovo ostavite najmanje oko sat vremena da se testo podigne.
Stavite pleh u zagrejanu rernu i pecite prvo 10 minuta na 200 stepeni, a potom oko 40 minuta na 180 stepeni. Po želji, možete kiflice puniti slanim ili slatkim nadevom, te ih možete jesti iz jogurt ili mleko.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovaj pekar je toliko vešt da za minut iseče 500 kiflica
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.