Spremite sarmu na malo drugačiji način: Tradicionalni ukus prošlih vremena koji greje dušu

M. M.
M. M.  
  • 0

Keljeva sarma je jedno od onih jela koja nas vraćaju u prošlost, u domaće kuhinje naših baka, gde je svaki zalogaj bio prava poslastica. Ovaj starinski recept sa keljom, koji je nekada bio osnovni sastojak zimske ishrane, danas oživljava mirise i ukuse prošlih vremena. Kelj, koji je bogat vitaminima i vlaknima, u kombinaciji sa sočnim nadevom od mesa, pirinča i začina, pravi jelo koje će vas sigurno ugrijati i zasititi. Ako želite da osetite pravu, domaću atmosferu i uživate u jelu koje je savršen spoj tradicije i ukusa, sarma sa keljom je prava stvar za vas.

Sastojci

  • 1 veza svežeg kelja (ili kisele kiselog kelja)
  • 500 g mlevenog mesa (svinjsko ili mešano sa govedinom)
  • 1 glavica crnog luka
  • 100 g pirinča
  • 1 jaje
  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica crvene paprike
  • 2-3 lovorova lista
  • 200 ml paradajz sosa ili sok od paradajza
  • 1 kašika brašna
  • 1 kašika masti ili ulja
  • 1 kašičica sušenog majčine dušice (po želji)

Priprema

Ako koristite svež kelj, obavezno uklonite deblje stabljike i blanširajte listove u ključaloj vodi, a zatim ih ohladite u hladnoj vodi. Ako koristite kiseli kelj, dobro ga isperite kako biste se oslobodili previše kiselosti.

Na malo masti ili ulja, propržite sitno iseckan crni luk dok ne postane staklast. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne postane krčkasto. Zatim dodajte pirinač, začine, crvenu papriku, lovorov list i majčinu dušicu. Sve dobro promešajte, posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte jaje i sve dobro sjedinite.

Na svaki list kelja stavite malu količinu nadeva, zarolajte sarmu i poređajte u šerpi.

U šerpi u kojoj se sarme kuvaju, pomešajte paradajz sos sa malo vode, začinima po ukusu (so, biber) i kašičicom brašna. Prelijte sos preko sarmi.

Sarmama dodajte još vode, pokrijte ih i kuvajte na laganoj vatri oko 2 do 3 sata, dok ne omekšaju i dobro se prožmu svi ukusi.

Služite sa toplim hlebom i, po želji, sa pavlakom. Ovo jelo je pravi srpski klasik, idealno za hladnije dane!

Nadam se da će Vam se dopasti!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti