Srpski "wrap": Kada se tortilja susretne sa domaćim ukusima

M. M.
M. M.  
  • 0

Tortilje su već godinama popularne širom sveta, ali zašto ih ne bismo prilagodili našem ukusu? Zamenite klasične meksičke sastojke i recept sa srpskim specijalitetima i napravi nešto novo – srpski wrap! A ako vam smeta naziv, možete ih prozvati tortilja na srpski način ili srpski smotuljak - važno da je ukusno. 

Kombinacija sočnog mesa, kajmaka, ajvara i domaćeg sira u savršeno pečenoj tortilji donosi pravi gurmanski užitak. Brzo, ukusno i idealno za ručak u pokretu ili druženje sa prijateljima. Spremite se da otkrijete kako možete da spojite najbolje od oba sveta u jednom zalogaju!

Domaće tortilje

Sastojci (za oko 8 tortilja)

  • 300 g brašna (može pšenično ili mešavina sa integralnim)
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 50 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
  • 150 ml tople vode

Priprema

Pomešajte suve sastojke u činiji, dodajte ulje i toplu vodu.

Umesite glatko testo i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.

Podelite testo na 8 loptica i razvucite ih što tanje.

Pecitete na suvom tiganju oko 30 sekundi sa svake strane dok ne dobiju mehuriće i rumenu boju.

Srpski wrap – gurmanska tortilja sa domaćim ukusima

Sastojci za fil

200 g svinjskog vrata ili pilećih fileta, isečenih na tanke trakice

1 kašičica začinske paprike

½ kašičice belog luka u prahu

So i biber po ukusu

1 kašika ulja

Dodatni sastojci

100 g kajmaka ili pavlake

50 g rendanog sira (kačkavalj, feta ili čak dimljeni sir)

1 kiseli krastavac, sečen na trakice

1 sveža paprika, isečena na tanke listiće

1 kašika ajvara ili urnebes salate

Priprema

Meso začinite paprikom, belim lukom, solju i biberom, pa ispecite na tiganju sa malo ulja.

Na svežu tortilju premažite kajmak ili pavlaku.

Dodajte meso, krastavac, papriku i kačkavalj.

Preko svega dodajte malo ajvara ili urnebesa za pun srpski ukus!

Urolajte tortilju, preklopite krajeve i kratko je zagrejte u tiganju ili na roštilju da se sir otopi.

Srpski wrap varijacije

Ovo je odličan način da spojite praktičnost tortilje sa bogatim srpskim ukusima!

Vojvođanski – dodajte kulen ili dimljenu pečenicu i kiseli kupus.

Zlatiborski – umesto mesa koristite pečurke i propržite ih sa crnim lukom.

Beogradski klasik – umesto ajvara stavite senf i dodajte prženu slaninu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti