
Srpski "wrap": Kada se tortilja susretne sa domaćim ukusima
Tortilje su već godinama popularne širom sveta, ali zašto ih ne bismo prilagodili našem ukusu? Zamenite klasične meksičke sastojke i recept sa srpskim specijalitetima i napravi nešto novo – srpski wrap! A ako vam smeta naziv, možete ih prozvati tortilja na srpski način ili srpski smotuljak - važno da je ukusno.
Kombinacija sočnog mesa, kajmaka, ajvara i domaćeg sira u savršeno pečenoj tortilji donosi pravi gurmanski užitak. Brzo, ukusno i idealno za ručak u pokretu ili druženje sa prijateljima. Spremite se da otkrijete kako možete da spojite najbolje od oba sveta u jednom zalogaju!
Domaće tortilje
Sastojci (za oko 8 tortilja)
- 300 g brašna (može pšenično ili mešavina sa integralnim)
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice praška za pecivo
- 50 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 150 ml tople vode
Priprema
Pomešajte suve sastojke u činiji, dodajte ulje i toplu vodu.
Umesite glatko testo i ostavite ga da odmori 15-20 minuta.
Podelite testo na 8 loptica i razvucite ih što tanje.
Pecitete na suvom tiganju oko 30 sekundi sa svake strane dok ne dobiju mehuriće i rumenu boju.
Srpski wrap – gurmanska tortilja sa domaćim ukusima
Sastojci za fil
200 g svinjskog vrata ili pilećih fileta, isečenih na tanke trakice
1 kašičica začinske paprike
½ kašičice belog luka u prahu
So i biber po ukusu
1 kašika ulja
Dodatni sastojci
100 g kajmaka ili pavlake
50 g rendanog sira (kačkavalj, feta ili čak dimljeni sir)
1 kiseli krastavac, sečen na trakice
1 sveža paprika, isečena na tanke listiće
1 kašika ajvara ili urnebes salate
Priprema
Meso začinite paprikom, belim lukom, solju i biberom, pa ispecite na tiganju sa malo ulja.
Na svežu tortilju premažite kajmak ili pavlaku.
Dodajte meso, krastavac, papriku i kačkavalj.
Preko svega dodajte malo ajvara ili urnebesa za pun srpski ukus!
Urolajte tortilju, preklopite krajeve i kratko je zagrejte u tiganju ili na roštilju da se sir otopi.
Srpski wrap varijacije
Ovo je odličan način da spojite praktičnost tortilje sa bogatim srpskim ukusima!
Vojvođanski – dodajte kulen ili dimljenu pečenicu i kiseli kupus.
Zlatiborski – umesto mesa koristite pečurke i propržite ih sa crnim lukom.
Beogradski klasik – umesto ajvara stavite senf i dodajte prženu slaninu.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Riblji paprikaš za četiri osobe: Originalan somborski recept za riblji kotlić
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.