Pet najboljih izvora proteina, a da nije meso: Oni koji poste trebalo bi da znaju za ovo

M. P.
M. P.  
  • 0

Proteini su neophodni za rast, oporavak i održavanje snažnog, funkcionalnog tela. I dok je potraga za proteinima dovela do toga da mnogi ljudi jedu više mesa, to nije jedina opcija. To je važno ne samo za one koji poste ili se pridržavaju vganske i vegetarijanske ishrane, već i za sve koji jednostavno žele da smanje količinu mesa koju konzumiraju svakodnevno.

Neki od ovih proteina možete konzumirati i u toku posta, ali je dobro znati i za ostale koje se ne odnose na taj period. Evo pet najboljih izvora proteina, a da nisu meso i njihove zdravstvene prednosti.

Sveži sir

Sveži sir Foto: Shutterstock

Sveži sir je zaradio svoju titulu nutritivne superzvezde. Jedna šolja malomasnog svežeg sira sadrži 24 grama proteina, zajedno sa više od 22 odsto dnevnih potreba odraslih za kalcijumom i 46 odsto za fosforom, što je ključno za zdravlje mišića i kostiju. Takođe obezbeđuje 58 odsto vašeg dnevnog selena, antioksidansa koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja. Jedna porcija ima 5 grama masti, 9,5 grama ugljenih hidrata i 180 kalorija, što ga čini uravnoteženom opcijom bez mesnih proteina.

Jaja

Jaja, frižider Foto: Shutterstock

Jaja su izvor proteina pun hranljivih sastojaka koji je jednostavan dodatak svakom obroku. Jedno veliko celo jaje ima više od 6 grama proteina, 5 grama masti i 72 kalorije. Jaja su takođe jedan od glavnih prirodnih izvora holina, koji pomaže u razvoju mozga i metabolizmu, sa više od 30 odsto dnevnih potreba odraslih osoba koje se nalaze u samo jednom jajetu. Žumanca su posebno bogata karotenoidima, kao što su lutein i zeaksantin, antioksidansi koji podržavaju zdravlje očiju i pomažu u prevenciji očnih bolesti.

Tofu

tofu sir, tofu, sir Foto: Shutterstock

Za razliku od većine biljnih opcija, tofu (napravljen od soje) je kompletan protein, što znači da obezbeđuje sve esencijalne aminokiseline koje naša tela ne mogu sama da proizvedu. Porcija čvrstog tofua nudi više od 9 grama proteina, 3,5 grama masti, 0,75 grama vlakana i oko 70 kalorija. Takođe je dobar izvor kalcijuma (13 odsto dnevnih potreba odraslih), koji podržava zdravlje srca, zuba i kostiju, i gvožđa (zadovoljava skoro 18 odsto dnevnih potreba muškaraca i 8 odsto ženskih), koje pomaže u prenosu kiseonika u našoj krvi.

Tempeh

Tofu i tempeh Foto: Shutterstock

Tempeh — napravljen od fermentisanih celih sojinih zrna i ponekad pomešan sa žitaricama, poput ječma, smeđeg pirinča ili prosa — ima čvrstu, žvakastu teksturu i blago orašasti ukus. U samo pola  šolje, ima oko 17 grama proteina, 6 grama ugljenih hidrata, 9 grama masti, 4 grama vlakana i 160 kalorija.

Takođe je odličan izvor magnezijuma (oko 70 mg po porciji), koji je važan za funkciju mišića i nerava, zadovoljavajući oko 16 odsto dnevnih potreba odraslih za muškarce i 21 odsto za žene.

(Ona.rs/Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Da li su vegani gurmani i kako se pravi zdrava bajadera: PlantBased kitchen talk sa Sonjom Veljkov

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti