Recept za baron tortu je sve što vam treba za praznike: Čokoladna poslastica koja se topi u ustima

B. P.
B. P.  
  • 0

Vreme je praznika, a baron torta je idealna ako želite da obradujete kako ukućane tako i goste, jer ova čokoladna poslastica nema greške. Recept za baron tortu je prelep i uvek svakome uspeva.

Sastojci za baron tortu:

za kore baron torte:

  • 5 belanaca
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera
  • 100 g mlevenih pečenih badema
  • 2 kašike kakaa

za čokoladni krem baron torte:

  • 5 žumanaca
  • 200 ml mleka
  • 100 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 20 g gustina
  • 20 g kakaa
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 50 g mlečne čokolade
  • 100 g putera

za fil od malina za baron tortu:

  • 200 g smrznutih malina
  • 50 g šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 50 ml vode
  • 1 puding od malina
  • 1 kašika putera

za glazuru baron torte:

  • 100 g čokolade za kuvanje
  • 1 kašika putera
  • 1 kašika mleka
  • 1 kašike ulja

Priprema baron torte:

Pomešajte mlevene pečene bademe i kakao. Onda odvojte belanca od žumanaca i u posudu sa belancima ubacite malo soli i mutite mikserom. Kako se šne bude formirao, dodajte postepeno kašiku po kašiku šećera i mutite sve dok se ne otopi i dok ne dobijete čvrst sneg. Na kraju, dodajte pomešane mlevene pečene bademe i kakao, pa lagano sjedinite, pazeći da vam sneg ne splasne.

Dobijenu smesu rasporedite u veliki pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje, pecite na 180 stepeni oko 15 do 20 minuta. Nemojte brinuti ako se kora podigne - kada je izvadite iz rerne, ona će splasnuti. Kada bude gotova, ostavite je da se ohladi, pa je pažljivo okrenite i odvojite od papira za pečenje i presecite je na tri jednaka dela.

U malo mleka sipajte šećer, vanilin šećer i gustin pa dobro umutite viljuškom ili žicom za mućenje. Dodajte kakao i dobro sjedinite tako da ne bude grudvica. Na kraju dodajte umućena žumanca i ponovo dobro promešajte.

Ostatak mleka sipajte u lonac i stavite da se polako zagreje. Pre nego što proključa, smanjite ringlu i umućenu smesu polako ulivajte u zagrejano mleko, istovremeno mešajući žicom sve dok se krem ne zgusne.

Sklonite sa ringle i ubacite izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ona ne otopi. Na kraju dodajte puter i sve još jednom dobro promešajte dok se sve ne sjedini i dok ne dobijete glatku smesu. Prekrijte ga providnom folijom i ohladite prvo na sobnoj temperaturi, a onda stavite u frižider na pola sata.

Maline sipajte u šerpu pa pospite preko njih šećer i vanilin šećer i zagrevajte na srednjoj temperaturi sve dok se ne otope. Prokuvajte oko pet minuta, sklonite sa ringle i procedite kako bi se odstranile koštice. Vratite maline na ringli pa dodajte puding koji ste razmutili u vodi.

Mešajte žicom sve dok se ne zgusne, sklonite sa ringle i dodajte puter. Mešajte dok se on ne otopi. Ovako dobijeni fil podelite na tri dela i stavite u fržider da se stegne.

Čokoladni fil iz frižidera izvadite i polako ga mikserom umutite dok ne bude pomalo penast ali i gladak. Odvojite nekoliko kašika za dekoraciju, a ostatak podelite na tri dela.

Na odgovarajući tacnu stavite jednu koru, pa fil sa malinama, a potom i čokoladni fil. Ponavljajte postupak sve dok ne postrošite materijal i dok ne upotrebite sve tri kore.

Sastojke za glazuru sjedinite i otopite, ostavite je par minuta da se ohladi i potom prelijte preko torte. Ostavite baron tortu u frižider da se ohladi, najmanje tri sata, a najbolje preko noći i poslužite je.

Baron torta je spremna za posluženje.

Prijatno!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti