
Romski specijaliteti: Ukus i šarene boje koje osvajaju na prvi zalogaj
Romska kuhinja odiše raznolikošću i duhom naroda koji je vekovima bio u pokretu. Iako je teško govoriti o jedinstvenoj i autentičnoj romskoj kuhinji, jer Romi danas žive širom sveta, mnoge stare navike i specifičnosti i dalje se mogu pronaći na njihovim
trpezama. Upravo to bogatstvo ukusa i jednostavnost pripreme čini je posebnom.
Nekadašnji način života čergara u velikoj meri je uticao na romsku ishranu. Hrana se pripremala na otvorenoj vatri, često bez pribora za jelo, koristeći dostupne prirodne namirnice. U to vreme često su se koristile kopriva, zelje, divlje pečurke i sezonsko povrće.
Danas, iako su Romi uglavnom nastanjeni u kućama i stanovima, mnoge tradicionalne tehnike i recepti sačuvani su i neguju se s ponosom. U savremenoj romskoj kuhinji često se spajaju elementi tradicionalne pripreme sa uticajima većinskih kultura.
Hrana se kuva u zemljanim loncima ili u kotliću na otvorenoj vatri, a meso se peče na ražnju ili roštilju. Karakteristično je i obilno korišćenje belog luka, slanine, kiselih krastavaca, paprika, paradajza i začina.
Romska jela često su pikantna, bogata aromama i podsećaju na mađarsku kuhinju. Na trpezi se mogu naći dimljeno meso, riba iz lokalnih reka, sočni gulaši, čorbe, sarme od zelja, ali i osvežavajuće salate od kupusa, rotkvica i paradajza.
Zanimljivo je da ishrana Roma u Srbiji varira u zavisnosti od regiona. Na jugu zemlje dominiraju lakša, kuvana jela bez zaprške, dok se na severu pripremaju „teža“ i masnija jela. Romi koji žive u blizini reka često uživaju u ribljim specijalitetima, što dodatno obogaćuje njihov jelovnik.
Recept: Pikantna romska teletina iz zemljanog lonca
Sastojci:
- 700 g teletine (plećka ili rebra)
- 2 glavice crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 ljute papričice (po ukusu)
- 2 sveže crvene paprike
- 2 paradajza
- Kašika mlevene paprike (ljute ili slatke)
- So, biber, suvi začin
- 100 ml ulja ili malo masti
- 1 veza peršuna
- Čaša domaćeg crnog vina (opciono)
Priprema:
Teletinu isecite na veće komade.
U zemljani lonac redom ređajte seckani crni i beli luk, papriku, paradajz, pa meso. Posolite, pobiberite, dodajte mlevenu papriku, ljute papričice i malo ulja ili masti.
Sve lagano izmešajte i nalijte s pola čaše vode (ili vina za jači ukus). Poklopite i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.
Krčkajte oko 2,5 do 3 sata, povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo tečnosti.
Na kraju dodajte seckani peršun.
Služi se vruće, uz domaći hleb, pečeni krompir ili proju.
Ukus je bogat, dubok i blago dimljen.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Spremili smo mladenčiće: Pratite naš recept i uživajte u najlepšem prazničnom kolaču
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.