Romski specijaliteti: Ukus i šarene boje koje osvajaju na prvi zalogaj

K. M.
K. M.  
  • 0

Romska kuhinja odiše raznolikošću i duhom naroda koji je vekovima bio u pokretu. Iako je teško govoriti o jedinstvenoj i autentičnoj romskoj kuhinji, jer Romi danas žive širom sveta, mnoge stare navike i specifičnosti i dalje se mogu pronaći na njihovim

trpezama. Upravo to bogatstvo ukusa i jednostavnost pripreme čini je posebnom.

Nekadašnji način života čergara u velikoj meri je uticao na romsku ishranu. Hrana se pripremala na otvorenoj vatri, često bez pribora za jelo, koristeći dostupne prirodne namirnice. U to vreme često su se koristile kopriva, zelje, divlje pečurke i sezonsko povrće.

Danas, iako su Romi uglavnom nastanjeni u kućama i stanovima, mnoge tradicionalne tehnike i recepti sačuvani su i neguju se s ponosom. U savremenoj romskoj kuhinji često se spajaju elementi tradicionalne pripreme sa uticajima većinskih kultura.

Hrana se kuva u zemljanim loncima ili u kotliću na otvorenoj vatri, a meso se peče na ražnju ili roštilju. Karakteristično je i obilno korišćenje belog luka, slanine, kiselih krastavaca, paprika, paradajza i začina.

Romska jela često su pikantna, bogata aromama i podsećaju na mađarsku kuhinju. Na trpezi se mogu naći dimljeno meso, riba iz lokalnih reka, sočni gulaši, čorbe, sarme od zelja, ali i osvežavajuće salate od kupusa, rotkvica i paradajza.

Zanimljivo je da ishrana Roma u Srbiji varira u zavisnosti od regiona. Na jugu zemlje dominiraju lakša, kuvana jela bez zaprške, dok se na severu pripremaju „teža“ i masnija jela. Romi koji žive u blizini reka često uživaju u ribljim specijalitetima, što dodatno obogaćuje njihov jelovnik.

Recept: Pikantna romska teletina iz zemljanog lonca

Sastojci:

  • 700 g teletine (plećka ili rebra)
  •  2 glavice crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2 ljute papričice (po ukusu)
  • 2 sveže crvene paprike
  • 2 paradajza
  • Kašika mlevene paprike (ljute ili slatke)
  • So, biber, suvi začin
  • 100 ml ulja ili malo masti
  • 1 veza peršuna
  • Čaša domaćeg crnog vina (opciono)
  • Foto:Shutterstock

Priprema:

Teletinu isecite na veće komade.

U zemljani lonac redom ređajte seckani crni i beli luk, papriku, paradajz, pa meso. Posolite, pobiberite, dodajte mlevenu papriku, ljute papričice i malo ulja ili masti.

Sve lagano izmešajte i nalijte s pola čaše vode (ili vina za jači ukus). Poklopite i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180°C.

Krčkajte oko 2,5 do 3 sata, povremeno promešajte i po potrebi dolijte malo tečnosti.

Na kraju dodajte seckani peršun.

Služi se vruće, uz domaći hleb, pečeni krompir ili proju.

Ukus je bogat, dubok i blago dimljen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spremili smo mladenčiće: Pratite naš recept i uživajte u najlepšem prazničnom kolaču

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti