
Recept za višegradski kupus koji su Jovanka i Tito obožavali: Sprema se dugo, ali vredi svake sekunde
Višegradski kupus je jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa – toliko da je, prema pričama iz tog kraja, bio omiljen i na trpezi Jovanke Broz i njenog supruga Josipa Broza Tita. Ovaj specijalitet karakterističan je za podrinsku kuhinju, priprema se sporo, s mnogo pažnje, baš onako kako priliči jelima koja su krasila svečane državničke ručkove i obične, porodične trpeze.
I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala. Danas i vi možete pripremiti isti recept u svojoj kuhinji – uz malo vremena i puno ljubavi.
Sastojci:
- 1 veća glavica kupusa
- Oko 1 kg junećeg buta
- 2 manja crna luka
- 1 paprika
- 200 g krompira
- 2-3 paradajza
- Zelen za supu, 1 veza
- 2 lovorova lista
- Malo belog vina
- Peršun

Priprema:
Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu koju ste prethodno premazali malo ulja. Preko mesa složite iseckan kupus, seckani crni luk, papriku i krompir.
Dodajte paradajz iseckan po želji, vino, peršun i belo vino. Posolite, pobiberite, dodajte još malo peršuna i lovorov list. Sipajte vodu da prekrije sve sastojke, prekrijte šerpu.
Neka se krčka dva sata na niskoj temperaturi.
Višegradski kupus je jelo koje osvaja na prvu – i mirisom, i ukusom, i pričom koju nosi. Ako je bio dovoljno dobar za Jovanku i Tita, sigurno će i vama postati jedan od omiljenih recepata. Služite ga toplo, uz parče hleba i društvo koje volite – jer hrana, kao i uspomene, uvek ima bolji ukus kad se deli.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kuvanje Tamara RECEPT 1
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.