Recept za višegradski kupus koji su Jovanka i Tito obožavali: Sprema se dugo, ali vredi svake sekunde

K. M.
K. M.  
  • 0

Višegradski kupus je jelo bogate istorije i još bogatijeg ukusa – toliko da je, prema pričama iz tog kraja, bio omiljen i na trpezi Jovanke Broz i njenog supruga Josipa Broza Tita. Ovaj specijalitet karakterističan je za podrinsku kuhinju, priprema se sporo, s mnogo pažnje, baš onako kako priliči jelima koja su krasila svečane državničke ručkove i obične, porodične trpeze.

I mada je Jovanka naročito volela pečenje, u ovom jelu je, koje se u narodu često zove višegradski kupus, podjednako uživala. Danas i vi možete pripremiti isti recept u svojoj kuhinji – uz malo vremena i puno ljubavi.

Sastojci:

  • 1 veća glavica kupusa
  • Oko 1 kg junećeg buta
  • 2 manja crna luka
  • 1 paprika
  • 200 g krompira
  • 2-3 paradajza
  • Zelen za supu, 1 veza
  • 2 lovorova lista
  • Malo belog vina
  • Peršun
2409679149 Foto:Shutterstock

Priprema:

Meso isecite na komade i rasporedite u dublju šerpu koju ste prethodno premazali malo ulja. Preko mesa složite iseckan kupus, seckani crni luk, papriku i krompir.

Dodajte paradajz iseckan po želji, vino, peršun i belo vino. Posolite, pobiberite, dodajte još malo peršuna i lovorov list. Sipajte vodu da prekrije sve sastojke, prekrijte šerpu.

Neka se krčka dva sata na niskoj temperaturi.

Višegradski kupus je jelo koje osvaja na prvu – i mirisom, i ukusom, i pričom koju nosi. Ako je bio dovoljno dobar za Jovanku i Tita, sigurno će i vama postati jedan od omiljenih recepata. Služite ga toplo, uz parče hleba i društvo koje volite – jer hrana, kao i uspomene, uvek ima bolji ukus kad se deli.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kuvanje Tamara RECEPT 1

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti