
Recept za savršenu francusku pitu – spolja zlatno hrskava, iznutra kremasta
Kiš je poznata francuska pita čiji recept spaja prhko testo s najrazličitijim nadevima od povrća, ribe, mesa i sira. Omiljene kombinacije sastojaka za kiš spajaju slaninu, luk, sir i muskatni oraščić, zatim spanać i feta sir, pa dimljeni losos i praziluk i provereni spoj paradajza, bosiljka i mocarele. Špargle, kozji sir i sitno seckani vlašac takođe su sjajan trio, baš kao i pečurke sa slaninom.
Iako priprema nije komplikovana, potrebno je pridržavati se pravila, poput onog da se topli nadev ne stavlja na testo kako ne bi suviše omekšalo. Stoga, ako koristite kuvane sastojke – poput dinstanih pečuraka ili spanaća, potrebno je pričekati da se ohlade. Takođe, ostavite kiš da odstoji 10-15 minuta nakon pečenja kako bi se nadev učvrstio i lakše sekao.
Sastojci za kiš sa šampinjonima:
Testo:
- 100 g mekog brašna
- 150 g oštrog brašna
- 1 kašičica soli
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Nadev:
- 200 g šampinjona
- 200 g slanine
- 3 jajeta
- 200 ml pavlake
- 200 ml pavlake za šlag (bez šećera)
- 150 g sira (gauda)
- prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:
Brašno, so i maslac mrvite pod prstima dok ne dobijete mrvičastu smesu, pa dodajte jaje i umesite testo. Zatim ga razvaljajte tako da bude malo veće od kalupa.
Namastite kalup, pa u njega stavite testo i utisnite ga, te odvojte višak testa kuhinjskim makazama. Ostavite u frižideru jedan sat, pa ga izbockajte viljuškom.
Izvadite testo iz frižidera, preko njega stavite alu-foliju, pa na vrh dodajte suvi pasulj da se ne digne tokom pečenja. Pecite na 180 °C oko 10 minuta, pa još oko pet minuta dok ne počne da dobija boju. Ako primetite pukotine u testu, možete ih zakrpati viškom testa koje ste odvojili makazama.
Slaninu isecite na šnite i popržite je u tiganju, pa dodajte šampinjone isečene na listiće. Dinstajte 10 minuta, te ostavite da se ohladi.
Umutite jaja, pa ih izmešajte s obe vrste pavlake, polovinom rendanog sira, dinstanim pečurkama i slaninicom. Posolite i dodajte prstohvat mlevenog muskatnog oraščića.
Ulijte nadev u kalup za testo, pa pospite preostalim rendanim sirom i pažljivo stavite u rernu.
Pecite na oko 180 °C otprilike pola sata ili dok ne porumeni i ne postane meko (sredina ne sme biti previše čvrsta). Ako vam ivice prebrzo tamne, možete ih prekriti alu-folijom.
Ostavite kiš da se slegne 4 do 5 minuta, a zatim ga izvadite iz kalupa.
Poslužite toplo ili hladno – pita je odlična i drugi dan.
(Ona.rs/Pun kufer)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Ovim se poslužuje Erdogan kad dođe u Srbiju: Jasmin pravi jelo koje je jedno od najboljih na svetu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.