Ovo je najbrži recept za neprevaziđenu zimnicu: Postanite pravi majstor za papriku somborku u tegli

 
  • 0

Ako postoji zimnica koja nikad ne izlazi iz mode - to je paprika somborka. Ljuta taman koliko treba, slaže se uz svako jelo i ima onaj domaćinski šmek koji miriše na selo i bakin šporet. A sad dolazi najbolji deo: ovaj recept je toliko jednostavan da ćete ga savladati i ako nikad niste zavirili u podrum pun tegli.

Sastojci:

  • 4 kg paprike somborke
  • 200 ml alkoholnog sirćeta
  • 200 ml ulja
  • 200 g šećera
  • 200 g soli
  • beli luk, peršun i biber u zrnu - po ukusu
  • pola kesice konzervansa
  • pola kesice vinobrana

Priprema - laganica

U veliku vanglu sipajte sirće, ulje, šećer, so, konzervans i vinobran. Promešajte i pustite da se šećer i so otope.

Za to vreme očistite i operite paprike, pa ih osušite na kuhinjskoj krpi.

Svaku papriku provucite kroz pripremljenu tečnost i ređajte u veću šerpu ili vanglu. Ostatak tečnosti prelijte preko i ostavite 24 sata, povremeno promešajte. Ne brinite ako vam deluje da nema dovoljno tečnosti - paprike će pustiti sok.

Sitno iseckajte peršun i beli luk. U tegle ređajte paprike u dva reda, pa između dodajte beli luk, peršun i biber u zrnu. Paprike lagano pritiskajte da stanu što više.

Na kraju dolijte tečnost ako treba, stavite plastičnu rešetku i dobro zatvorite tegle.

Mali trikovi domaćica

Paprike možete ostaviti cele ili preseći na polovine, kako recept nalaže i kako se vama više dopada.

Ako ne volite da vas "pecka" - obavezno stavite jednokratne rukavice dok ih čistite i ređate. Somborka ume da bude nezgodna!

Najlepše je kada odstoji par nedelja - tada dobije pravi pikantni ukus.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodič za kiseljenje kupusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti