3 savršena predjela za Mitrovdan: Jednostavna priprema i raskoš na slavskom stolu

J. V.
J. V.  
  • 0

Slavsko predjelo često je ogledalo domaćina koji slave slave, govori o njihovom ukusu, maštovitosti i pažnji koju posvećuju pripremi praznične trpeze. Iako mnogi veruju da su za bogat sto potrebni sati u kuhinji, postoje recepti koji demantuju to pravilo. Donosimo tri brza, proverena i efektna jela koja izgledaju raskošno, a pripremaju se iznenađujuće lako.

Reč je o slanim kuglicama, savršenom rolatu od ajvara i čuvenoj mimoza salati, klasicima bez kojih slave jednostavno ne prolaze.

Slane kuglice od rotkve i oraha

Dekorativne, lagane i pikantne, ove kuglice donose osvežavajući ukus i izgledaju kao mali gastronomski ukrasi na tacni.

Sastojci:

  • 1 crna rotkva srednje veličine
  • 1 praziluk
  • 300 g mlevenih oraha
  • ulje po potrebi
  • so po ukusu

Priprema:

Oljuštite i operite rotkvu, pa je izrendajte što sitnije. Praziluk sitno iseckajte i pomešajte sa rendanom rotkvom. Dodajte mlevene orahe, ali odvojite 50–100 g za kasnije. Sipajte ulje i posolite po ukusu, pa dobro zamesite smesu i formirajte kuglice. Uvaljajte ih u ostatak oraha, poređajte na tacnu i stavite u frižider da se stegnu.

Rezultat su male, mirisne i bogate zalogajčice koje se savršeno slažu uz rakiju ili čašu vina.

Slani rolat od ajvara

Rolat od ajvara spaja boje, mirise i ukuse jeseni, a istovremeno se savršeno uklapa u svečanu atmosferu slave. Mekana kora, kremasti fil i blagi tonovi ajvara čine ga neodoljivim.

Sastojci:

Kora:

  • 4 jajeta
  • 5 kašika brašna
  • 1,5 kašika ulja
  • 2 kašike vode
  • 3 kašike ajvara
  • 1 kašika kisele pavlake
  • ½ kašičice soli
  • ½ kesice praška za pecivo

Fil:

  • 1 čaša krem sira
  • ostatak čaše kisele pavlake
  • 170 g šunke
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • 2 kuvana jajeta
  • 100 g kačkavalja
  • 2 kisela krastavčića

Priprema:

Belanca umutite u čvrst sneg. U drugoj posudi umutite žumanca, pa im dodajte ulje, ajvar, pavlaku i vodu. Zatim dodajte brašno pomešano s praškom za pecivo i sve dobro sjedinite. Posolite, pa pažljivo umešajte sneg od belanaca. Smesu sipajte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 170°C dok ne porumeni.

Koru uvijte zajedno s papirom i ostavite da se ohladi. Za fil sjedinite pavlaku i krem sir, dodajte sitno seckana kuvana jaja, šunku, krastavčiće i peršun. Odmotajte koru, premažite filom, pospite rendanim kačkavaljem i ponovo urolajte. Umotajte u providnu foliju i ostavite da se dobro ohladi.

Kada se stegne, isecite na tanke kolutove, savršene zalogaje koji će privući pažnju svakog gosta.

Mimoza salata od makarona

Mimoza salata je gotovo obavezna na svakoj slavskoj trpezi. Slojevita, bogata i osvežavajuća, kombinuje poznate ukuse u skladnu celinu. Iako se priprema jednostavno, rezultat je jelo koje odiše toplinom doma i tradicijom.

Sastojci:

  • 300 g makarona
  • 3 krompira
  • 200 g šunke
  • 200 g kačkavalja
  • 3 jaja
  • 200 g majoneza
  • 200 g kisele pavlake

Priprema:
Sve sastojke podelite na tri dela. Na dno činije rasporedite trećinu posoljenih makarona, zatim dodajte sloj rendanog kuvanog krompira, pa trećinu seckane šunke. Preko toga stavite kolutove kuvanih jaja, zatim sloj majoneza i pavlake, pa kačkavalj. Postupak ponovite još dva puta. Gornji sloj završite rendanim kačkavaljem i ukrasite rendanim jajima. Ostavite u frižideru da se lepo stegne i ohladi.

Ova tri recepta spajaju ono što se u kuhinji najviše ceni: jednostavnost pripreme, bogat ukus i lep izgled. Bilo da spremate slavu, porodično okupljanje ili nedeljni ručak, ova jela garantuju da će trpeza izgledati i mirisati praznično, bez stresa i višesatnog kuvanja.

salata mimoza, hladno predjelo Foto: Shutterstock

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: 2 sata, 5 slavskih kolača u isto vreme, ovo može svaka domaćica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti