Recept za savršenu carsku pitu: O ukusu će se danima prepričavati u kući, sačuvajte ovaj recept
Pravo je vreme da sebi i svojim ukućanima prirpemite nešto ukusno, fino, može se reći i šareno, ali da ne provedete večnost u kuhinji pripremajući.
Carska pita je upravo takvo jelo i retko ko joj može odoleti. Miris, različiti sastojci u testu koje je mekano kao duša i šolja jogurta je sve što vam je potrebno za jedan fin i brz doručak. Upravo takav recept vam i donosimo.
Sastojci za carsku pitu:
- 4 jaja
- 16 supenih kašika brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 mililitara jogurta
- 100 mililitara ulja
- 200 grama tvrđeg sira
- pola ravne kafene kašičice soli (ako se odlučite za sir koji je slan, so slobodno možete da izostavite)
- kesica kima ili susama (po želji)
- 50 do 70 grama šunke
- 70 grama kiselih krastavčića ili maslina
Priprema carske pite:
U činiju stavite razbijena jaja, dodajte brašno, prašak za pecivo, jogurt i ulje, sir i/ili masline, seckanu šunku, izrendan kačkavalj, sitno seckane kisele krastavčiće..., pa energično izmešajte varjačom. Za nekoliko minuta već će početi da se pojavljuju baloni u testu, što je znak da je ono spremno za pečenje.
Ulijte testo u silikonske kalupe za proju, pospite susamom ili kimom, stavite kalup u rernu i pecite carsku pitu 25 minuta na 200 stepeni.
Ukoliko nemate silikonski kalup, uzmite običnu tepsiju, premažite je uljem ili mašću, pospite malo brašna i onda sipajte testo, pa ga pospite kimom ili susamom. Pecite 25 minuta na 200 stepeni, pa ostavite da se malo ohladi i onda isecite na kocke.
Ovako pripremljena carska pita može da stoji nekoliko dana i da ostane sveža. Zato je idealna kao deo hladnog predjela za slavsku trpezu.
Prijatno!
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Održan je prvi Plantbased Masterclass u Srbiji: Pogledajte kako su se spremali ukusni recepti
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.