Recept za originalne vojvođanske medenjake čuvaju kao oči u glavi: Evo zašto su tako posebni
Jedna od najomiljenijih poslastica prazničnih dana su vojvođanski medenjaci. To su oni tradicionalni, mekani, mirisni kolači koji istovremeno bude nostalgiju i unose toplinu u kuću. Miris meda, cimeta i blage kiseline anisa odmah stvara praznični ugođaj i vraća na zimske trpeze koje su generacije obožavale.
Vojvođanski medenjaci su jednostavni, ali posebni. Lako se prave, dugo ostaju sveži i sjajno podnose ukrašavanje, pa se često koriste kao jestivi ukrasi na stolu ili jelki. Njihova draž je u tome što svaki dom ima svoju nijansu recepta, ali osnova je svuda ista. Ovo je univerzalan način pripreme koji uvek uspe i koji možete prilagoditi sebi.
Sastojci za testo
- 300 g mekog brašna
- 350 g prah šećera
- 150 g meda
- 4 jaja
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 margarin
- začini po želji (mešavina za medenjake, cimet, anis)
- 1 kašika kakaa (opciono)
Priprema
Sve sastojke sjediniti i zamesiti glatko testo. Ostaviti ga u frižideru preko noći ili na hladnom mestu jedan do dva dana. Nakon odmaranja dodati još oko 600 g brašna i ponovo umesiti.
Testo razviti na oko pola centimetra debljine i modlama vaditi oblike. Medenjake ređati u pleh obložen papirom, ostavljajući razmak jer tokom pečenja narastu. Peći kratko na umerenoj temperaturi, tek koliko da blago porumene.
Glazura za ukrašavanje
- 1 belance
- 180 do 200 g prah šećera
- malo limunovog soka
Umutiti do glatke, guste smese, prebaciti u kesu za zamrzivač, odseći mali vrh i šarati po želji. Gotovi medenjaci se čuvaju u limenim kutijama i ostaju sveži nedeljama.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Vaskršnji kolačići kojima niko ne bi odoleo: Recept za brzu, jednostavnu i jeftinu poslasticu
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.