Starinska torta sa jabukama iz šerpe: Najsočnija poslastica koju je pravila skoro svaka domaćica u Jugoslaviji

M. M.
M. M.  
  • 0

Postoje kolači koji nisu samo desert. Oni su miris kuće, znak da je nedelja, da se ručak privodi kraju i da se u kuhinji još uvek nešto tiho krčka. Starinska izvrnuta torta sa jabukama upravo je takva poslastica. Skromna po sastojcima, jednostavna po izgledu, ali bogata ukusom i emocijom.

Nekada se nije razmišljalo o savršenim dekoracijama, modernim kalupima i egzotičnim sastojcima. Ova torta se pravila u običnoj šerpi, od jabuka koje su bile pri ruci, oraha iz špajza i jaja koja su se brojala na kašike, ne na grame. I upravo u toj jednostavnosti krila se njena čar.

Zašto je ova torta bila posebna

Izvrnuta torta sa jabukama imala je malu kulinarsku čaroliju. Sve ono najlepše bilo je sakriveno dok se kolač ne prevrne. Tek tada su se otkrivale sočne, blago karamelizovane jabuke koje su se presijavale ispod mekanog biskvita.

Pravila se najčešće za nedeljni ručak, za goste ili praznike, ali i bez posebnog povoda, kada kuća zasluži da zamiriše na jabuke i vanilu. Danas, u moru komplikovanih recepata, ova torta se ponovo vraća na trpezu, jer podseća da su najlepši ukusi često oni najjednostavniji.

Starinski recept za izvrnutu tortu sa jabukama iz šerpe

Sastojci za punjenje:

  • 7 manjih jabuka (najbolje zlatni delišes ili slična sorta)
  • 150 g mlevenih oraha
  • 2 kašike šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 3 kašike toplog mleka

Sastojci za biskvit:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike vode
  • 7 kašika glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo

Završni fil:

  • 2 kesice šlaga
  • kisela voda ili mleko za mućenje

Priprema:

Jabuke oljuštite, pažljivo im izdubite sredinu i poređajte ih uspravno na dno veće šerpe koja može u rernu. U posebnoj posudi pomešajte mlevene orahe, šećer, vanilin šećer i toplo mleko, pa tom smesom napunite svaku jabuku.

Šerpu stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite oko 30 minuta, dok jabuke ne omekšaju i ne puste sok.

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit. Odvojte belanca od žumanaca i belanca umutite u čvrst sneg. Postepeno dodajte šećer i vanilin šećer, pa nastavite mućenje dok smesa ne postane sjajna.

Zatim dodajte žumanca, ulje i vodu, a na kraju lagano umešajte brašno pomešano sa praškom za pecivo.

Izvadite šerpu sa jabukama iz rerne i pažljivo preko jabuka prelijte pripremljenu smesu za biskvit. Poravnajte površinu i vratite u rernu. Pecite još oko 20 minuta na istoj temperaturi, dok biskvit ne dobije zlatnu boju.

Kada je torta pečena, ostavite je nekoliko minuta da se malo prohladi, a zatim je pažljivo prevrnite na veću tacnu. Tako će jabuke doći na vrh i dati torti njen prepoznatljiv izgled.

Nakon potpunog hlađenja, premažite tortu umućenim šlagom i ostavite u frižideru nekoliko sati da se ukusi sjedine.

Mali saveti naših baka

Ako želite još sočniju tortu, u nadev za jabuke možete dodati malo cimeta.

Torta je još ukusnija sutradan, kada jabuke dodatno puste sok.

Ako nemate šerpu za rernu, može poslužiti i dublja okrugla tepsija.

Starinska torta sa jabukama iz šerpe nije samo recept. Ona je mali povratak u vreme kada se kuvalo polako, sa pažnjom i ljubavlju. U svetu brzih deserata, ova torta podseća da su miris doma i ukus detinjstva i dalje nenadmašni.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Procurio tajni recept za "Buckovu" goveđu salatu: Probali smo pravu eksploziju ukusa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti