Ovi kolači oduševe svakog ko ih proba: Svekrvino oko ima i posnu verziju, i morate probati obe!
Sitni kolači koji se zovu svekrvino oko spadaju u one stare, domaće recepte koji se pamte po imenu jednako koliko i po ukusu. Već sam naziv budi radoznalost, ali pravi razlog zašto se stalno vraćaju na prazničnu trpezu jeste njihov prepoznatljiv izgled i bogata kombinacija sastojaka.
Svekrvino oko ima čokoladnu bazu sa orasima i mlevenim keksom, dok se u samom centru nalazi suva smokva punjena celim jezgrom oraha. Kada se kolač preseče, dobija se karakterističan kružni oblik zbog kog je i dobio ime, a kontrast ukusa i tekstura ostavlja utisak pravog starinskog specijaliteta.
Ono što je dodatna prednost jeste to što se svekrvino oko može praviti i u posnoj verziji, zbog čega je čest izbor za slavsku i božićnu trpezu, ali i za sve prilike kada želite sitan kolač koji izgleda efektno, a pravi se bez pečenja.
Sastojci
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 150 g maslaca
- 50 g čokolade
- 150 g mlevenih oraha
- 250 g mlevenog keksa
- 100-150 g mlevenog keksa za valjanje
- 30 suvih smokvi
- 30 celih jezgra oraha
Priprema
U šerpu sipajte vodu, dodajte šećer i iseckan maslac. Kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne provri, a zatim je sklonite sa ringle. U vruću smesu umešajte mlevene orahe i mleveni keks, dobro sjedinite i podelite masu na dva dela.
U jedan deo dodajte otopljenu čokoladu i umesite dok ne dobijete čvrstu, ali podatnu smesu. Po potrebi dodajte još malo mlevenog keksa. Obe smese stavite u frižider da se dobro ohlade i stegnu.
Suve smokve potopite u toplu vodu i ostavite da omekšaju 15 do 20 minuta. Nakon toga im uklonite peteljke i u svaku smokvu pažljivo ubacite po jedno celo jezgro oraha.
Od čokoladne smese uzmite manji deo i njime obložite smokvu sa orahom, oblikujući kuglu. Zatim kuglu obložite svetlom smesom i uvaljajte je u mleveni keks, tako da bude potpuno prekrivena. Postupak ponovite dok ne utrošite sav materijal.
Gotove kolače ostavite u frižideru, najbolje preko noći, da se lepo stegnu. Sutradan ih oštrim nožem isecite na četvrtine i poslužite.
Savet za posnu verziju
Za posnu varijantu koristite posni margarin, posnu čokoladu i posni keks. Ukus ostaje bogat, a kolači su podjednako dekorativni i raskošni.
Ovi sitni kolači savršeno se uklapaju uz slavsku trpezu, praznične dane ili kao mali, ali upečatljiv desert koji uvek nestane prvi.
(Ona.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Kako napraviti brze, novogodišnje kolačiće
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.