PITAM SE PITAM: Zašto plačemo dok sečemo luk?

  • 1

Dok nožem režete kriške svežeg crnog luka, vi razbijate ćelije ovog povrća, iz kojih počinje da curi ćelijska tečnost citoplazma. U dodiru s vazduhom, ove hemikalije proizvode gas baziran na sumporu.

Kad gas dođe u kontakt sa suznom tečnošću, premazom koji služi da štiti organ čula vida od oštećenja, u očima se stvara sumporna kiselina. Da bi se oslobodile ovog vatrenog agresora, vaše suzne žlezde počinju da rade punom parom i oči počinju da vlaže.

Ako vam nije zabavno da seckate luk s ronilačkim naočarima na licu, pokušajte što više da se odmaknete od radne površine i tako ćete sprečiti da ogromna količina gasova izazove burnu reakciju u vašim očima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Branko Babić, kralj obrva, organizovao svinjokolj u svom selu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • srki

    2. decembar 2012. | 13:42

    nije nego se mnogo emotivno vezemo za njega i zao nam je kada ga seckamo :-D

    Podelite komentar