PITAM SE PITAM: Zašto plačemo dok sečemo luk?

  • 1

Dok nožem režete kriške svežeg crnog luka, vi razbijate ćelije ovog povrća, iz kojih počinje da curi ćelijska tečnost citoplazma. U dodiru s vazduhom, ove hemikalije proizvode gas baziran na sumporu.

Kad gas dođe u kontakt sa suznom tečnošću, premazom koji služi da štiti organ čula vida od oštećenja, u očima se stvara sumporna kiselina. Da bi se oslobodile ovog vatrenog agresora, vaše suzne žlezde počinju da rade punom parom i oči počinju da vlaže.

Ako vam nije zabavno da seckate luk s ronilačkim naočarima na licu, pokušajte što više da se odmaknete od radne površine i tako ćete sprečiti da ogromna količina gasova izazove burnu reakciju u vašim očima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na Jeleninom TikTiku se okupilo preko 20.000 žena koje imaju strah od vožnje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • srki

    2. decembar 2012. | 13:42

    nije nego se mnogo emotivno vezemo za njega i zao nam je kada ga seckamo :-D

    Podelite komentar