• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kamilica je lek za sve!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Retko da ima kuhinje u kojoj se ne može naći barem jedna kutija u kojoj se čuvaju sušeni cvetovi nežne i krhke biljke koja raste na našim prostorima. Ipak, malo ko zna koliko je kamilica zdrava

  • 0

Kamilica je na našim prostorima sinonim za čaj. Ako pogledate koja sve lekovita svojstva ova biljka ima, nije ni čudo što je tako.

U pitanju je jednogodišnja, mala zeljasta biljka. Naraste do visine od svega 10 do 30 cm, ređe i pola metra. Prepoznatljiva je po svojim sitnim belo-žutim cvetovima i specifično nežnom i prijatnom mirisu. Raste po poljima i kraj puteva, a možete je videti gotovo na svim livadama.

Foto-ilustracija: Foter/Chiot's Run Foto-ilustracija: Foter/Chiot's Run

Ova lekovita biljka pospešuje varenje, snižava temperaturu, ublažava bol, smiruje grčeve, smanjuje osipe, umiruje opekotine, konjuktivitis, dermatitis, ublažava depresiju, umanjuje iritabilnost, ublažava migrenu i teškoće klimaksa, leči akne, pruža osećaj unutrašnje ravnoteže.

Foto-ilustracija: Foter/Daniel Y. Go Foto-ilustracija: Foter/Daniel Y. Go

Ona je i vrlo dobar lek za smirenje. Redovno pijte čaj i osetićete promenu. Za odrasle čaj se priprema tako što kašiku kamilice prelijete sa dva dl kipuće vode, i ostavite poklopljeno 15 minuta. Ukoliko želite jači čaj, procedite ga nakon sat vremena.

Ako imate problema s kožom ili jednostavno želite lepšu i negovanu kožu, dovoljno je jednom nedeljno umiti se čajem od kamilice.

Foto-ilustracija: Foter/matsuyuki Foto-ilustracija: Foter/matsuyuki

Kod problema s opadanjem kose, za ispiranje koristite čaj od kamilice. Pripremate ga tako da četiri kašike biljke prelijete litrom kipuće vode, nakon deset minuta procedite i sačekajte da se ohladi do temperature vode kojom inače ispirate kosu.

Kamilica se koristi i za pomoć kod menstrualnih tegoba. Bolove možete ublažiti oblogama. Njih pravimo tako što veliku kašiku kamilice prelijemo ¼ l vrelog mleka, procedimo i tople obloge stavljamo na stomak. Bolovi će vrlo brzo nestati.

Foto-ilustracija: Foter/    pabadoo Foto-ilustracija: Foter/pabadoo

Uljani ekstrakt kamilice se upotrebljava u kozmetici kao najvažniji sastojak za izradu visoko kvalitetnih preparata za negu kože.

(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti