• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zašto bi vino i čokoladu lekari trebalo da daju na recept?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova istraživanja pokazala su da flavonoidi smanjuju rizik za dijabetes, rak, gojaznost i mnoge druge bolesti

  • 0

Unos većih količina antioksidansa - flavonoida prisutnih u čokoladi, čaju, vinu i voću je povezan s manjim rizikom za oboljevanje od dijabetesa tipa 2.

Stručni časopis "The Journal of Nutrition" piše da su flavonoidi povezani sa smanjenjem rezistencije na insulin i poboljšanom regulacijom koncentracije šećera u krvi. Istraživači Kings koledža u Londonu i Univerziteta Ist Anglija koristili su podatke prikupljene od 1.997 ispitanica starih od 18 do 76 godina.

Foto-ilustracija: foter.com Foto-ilustracija: foter.com

Pokazalo se i da je veći unos flavonoida povezan sa smanjenjem rizika za prisutnost hroničnih upalnih procesa povezanih s dijabetesom, bolestima srca, gojaznošću i rakom.

Foto-ilustracija: Foter/Evil Erin Foto-ilustracija: Foter/Evil Erin

Istraživači, takođe, napominju da je ključna umerena konzumacija vina i crne čokolade, koja sadrži više flavonoida od obične.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti