Zašto bi vino i čokoladu lekari trebalo da daju na recept?

  • 0

Unos većih količina antioksidansa - flavonoida prisutnih u čokoladi, čaju, vinu i voću je povezan s manjim rizikom za oboljevanje od dijabetesa tipa 2.

Stručni časopis "The Journal of Nutrition" piše da su flavonoidi povezani sa smanjenjem rezistencije na insulin i poboljšanom regulacijom koncentracije šećera u krvi. Istraživači Kings koledža u Londonu i Univerziteta Ist Anglija koristili su podatke prikupljene od 1.997 ispitanica starih od 18 do 76 godina.

Pokazalo se i da je veći unos flavonoida povezan sa smanjenjem rizika za prisutnost hroničnih upalnih procesa povezanih s dijabetesom, bolestima srca, gojaznošću i rakom.

Istraživači, takođe, napominju da je ključna umerena konzumacija vina i crne čokolade, koja sadrži više flavonoida od obične.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ona ne ćuti: Emilija Stanojević je trpela strašno nasilje od muža, sve dok ga ćerka nije prijavila

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti