• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Cene i te kako utiču na naše prehrambene navike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bez obzira na sve reklame za slatkiše i druge nezdrave namirnice kojima nas svakodnevno zasipaju, na to kako ćemo se hraniti, najviše utiče cena proizvoda

  • 0

Ukoliko država i veliki lanci prodavnica zaista žele da se ljudi zdravije hrane, trebalo bi da pojeftine one namirnice koje su zdrave za naš organizam!

Pre četiri godine započelo je veliko istraživanje u južnoj Africi, pri čemu su prikupljeni podaci iz 170.000 domaćinstava i popunjeno 350.000 upitnika o prehrambenim navikama. Autori studije pratili su pojeftinjenje pojedinih artikala u prodavnicama i uticaj na prehrambene navike kupaca.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/KROMKRATHOG Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/KROMKRATHOG

Nutricionisti i doktori odredili su listu namirnica koje se smatraju zdravijim i u dogovoru s prodavcima na njih je stavljeno 25 odsto popusta. Lista je uključivala voće, povrće, integralne žitarice, nemasne mlečne proizvode, a bili su izostavljeni proizvodi bogati šećerima i soli. Rezultati studije pokazali su da se s popustom povećala kupovina poželjnih namirnica za 8,5 odsto, a smanjila se kupovina nepoželjnih namirnica (čips, zaslađena pića, slatkiši) za 7,2 odsto.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Grant Cochrane

Takođe, osobe koje su kupovale s popustom od 25 odsto su u proseku konzumirale pola preporučene dnevne doze voća i povrća dnevno više. Takođe, manje su konzumirali brzu hranu (fast food), hranu bogatu šećerom i soli, prženu hranu i procesirano meso. Sve ovo praćeno je na osobama s normalnom telesnom masom, a istraživanje je objavljeno u časopisu "American Journal of Health Behaviour".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti