• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

HIT PIĆE: Votka od kravljeg mleka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pravu pomamu među zvezdama šou-biznisa izazvao je alkoholni napitak od mleka, izum jednog britanskog seljaka

  • 0

Četrdesetsedmogodišnji farmer Džesjon Barver iz Dorseta, u Engleskoj, proveo je tri godine usavršavajući magični alkoholni napitak – votku od kravljeg mleka! Danas se za bocom pića sa etiketom "Black Cow" otimaju zvezde kao što su Elizabet Harli i Džejms Bond Danijel Krejg.

Barber je na ideju o ovako neobičnoj votki došao gledajući dokumentarac o sibirskoj oblasti Tuva, gde lokalno stanovništvo već generacijama destilira mleko od jedne vrste govečeta – jaka. Pošto ga je ta ideja zaintrigirala, odlučio je i sam da se oproba u pravljenju votke kako bi našao novu upotrebnu vrednost za hektolitre mleka koje mu svakodnevno donosi njegovih 250 krava, koliko ih ima na svojoj farmi.

Bile su mu potrebne tri godine da bi proces proizvodnje doveo do perfekcije, ali se isplatilo! Stručnjaci za hranu i piće naprosto su oduševljeni votkom "Black Cow".

Foto: BlackCow.co.uk Foto: BlackCow.co.uk

Proces proizvodnje počinje tako što on najpre pusti da se sveže, neobrano mleko razloži na kajmak i surutku. Kajmak iskoristi da bi od njega napravio sir, dok surutku pusti da se, pomoću specijalne vrste kvasca za pretvaranje šećera u alkohol, fermentiše u pivo. Nakon destilacije, ovo mlečno pivo prolazi kroz specijalni proces mućenja. Konačni rezultat je trostruko filtrirana i ručno flaširana fotka, koju eksperti opisuju kao "izuzetno pitko piće, sa jasnim kremastim karakterom".

Kako prenose britanski mediji, Džejsonu Barberu ovo nije prvi put da eksperimentiše izmišljajući alkoholna pića. Štaviše, svojevremeno je bio izbačen iz gimnazije kada su ga otkrili kako u neiskorišćenom podrumu pokušava da napravi alkoholni napitak fermentacijom soka od pomorandže.

Foto: BlackCow.co.uk Foto: BlackCow.co.uk

Međutim, zašto se opredelio baš za votku? Kako sam tvrdi, ovaj ruski izum je jedini alkohol koji ga ujutru ne ostavlja s teškim mamurlukom.

Od kada se pojavila na tržištu, votka "Black Cow" kupi samo pozitivne kritike od eminentnih stručnjaka i nalazi se na meniju najuglednijih britanskih restorana. Boca od 0,7 l prodaje se po ceni od nekih 33 evra, dok je flašu od pola litre moguće nabaviti već za 27 evra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti