• 1

Vreme čitanja: oko 4 min.

Posni recepti za prvomajski uranak

Vreme čitanja: oko 4 min.

Iako se Prvi maj smatra sinonimom za roštilj, to ne znači da oni koji poste ne mogu da uživaju. Veliki je broj posnih jela koja se mogu spremati u prirodi. Na prvom mestu su vam potrebni osmeh i dobra volja, društvo sa mnogo dobre energije, a potom i nekoliko odličnih recepata kojima ćete obradovati svoja nepca

  • 1

Bez obzira na to što postite, možete podjednako dobro da se provedete za Prvi maj kao i oni koji toga dana neće jesti posnu hranu. Pa čak i ukoliko ste jedini u društvu koji ne može da uživa u roštilju, to ne znači da ćete poremetiti planove svojih drugara.

Na prvom mestu je druženje i dobro raspoloženje koje ćete podeliti sa svojim prijateljima. Međutim, pošto ćete verovatno ići u celodnevni provod, nikako ne bi bilo dobro da ostanete gladni. Iz tog razloga smo pripremili za vas nekoliko recepata koje ćete vrlo lako uspeti da spremite. Nakon svega, preostaje vam samo da uživate u priči, druženju, muzici, ali i posnoj i slasnoj hrani koju ste spremili sami, negde u divljini.

Ukoliko planirate da ostajete ceo dan u prirodi, morate da vodite računa o količini namirnica koja će vam trebati. Preporučene doze nalaze se u okviru recepata i odnose se na količinu koju u toku jednog dana mogu pojesti od tri do četiri osobe. Ukoliko mislite da će vam se drugovi pridružiti u jelu, preporučenu dozu možete slobodno da uvećate, u zavisnosti od lične procene.

Postan pasulj

Za ovaj recept su vam potrebni: pola kg pasulja, 3 glavica crnog luka, 5 čenova belog luka, 3 šargarepe, mlevena crvena paprika, so, biber, peršun. U noći, 30. aprila, potopite pasulj u vodu i ostavite ga da odstoji celu noć. Ovaj postupak će vam omogućiti da pasulj skuvate lakše i brže.

Kuvanje započinjete tako što u vodu, koju ste prethodno sipali u kotlić ili šerpu, ubacite najpre pasulj, a potom seckani crni luk i šargarepu. Vodite računa da vatra ne bude isuviše jaka jer će u tom slučaju pasulj zagoreti. Sipajte soli i bibera po želji. Ostavite da se krčka nekih 40 minuta, a zatim sipajte crvenu mlevenu papriku kako bi smesa dobila na ukusu i boji.

Izvadite povremeno kašikom nekoliko zrna pasulja i probajte ih kako biste bili sigurni da li je jelo skuvano ili ne. Kada ocenite da se približio kraj samom procesu, dodajte beli luk i peršun i ostavite pasulj da se krčka još nekih desetak minuta. Nakon toga, sipajte u tanjire i uživajte.

Foto-ilustracija: Foter.com / cookbookman17 Foto-ilustracija: Foter.com / cookbookman17

Riblja čorba

Ljubitelji ribe koji će postiti Prvog maja i nisu na nekim mukama. Ova ukusna namirnica je prisutna u mnogim receptima i od nje se mogu napraviti najraznovrsnija jela. Međutim, s obzirom na to da ćete biti u društvu koje će roštiljati, evo jednog vrlo zahvalog recepta koji vrlo lako možete da spremite u prirodi.

Potrebni su vam: 4 kg rečne ribe, ulje, 5 glavica crnog luka, 5 šargarepa, 1 celer, 5 čenova belog luka, paradajz sok ili mlevena crvena paprika, vegeta, lovorov list, peršun i biber.

Priprema: U kotlić ili šerpu sipajte ulje i stavite sitno naseckan crni luk da se dinsta. Kada luk dobije zlatnastu boju, dodajte naseckanu šargarepu i celer i prodinstajte sve zajedno. Za to vreme očišćenu ribu skuvajte posebno u loncu, vodu procedite i sačuvajte. Skuvanu ribu očistite od kostiju i sjedinite sa povrćem. Preko svega toga sipajte vodu u kojoj se riba kuvala. Na kraju, dodajte ostale začine: biber, vegetu, lovorov list, sok od paradajza ili mlevenu crvenu papriku, beli luki i peršun i sve to kuvajte oko dva i po sata.

Foto-ilustracija: Foter.com / I Believe I Can Fry Foto-ilustracija: Foter.com / I Believe I Can Fry

Riba na roštilju

Vrsta ribe zavisi od vašeg ličnog ukusa, ali za koju god da se odlučite, nećete pogrešiti sa ovim receptom. Računajte po jednu do dve ribe po osobi, ukoliko su veće. Ukoliko su manje, računajte na duplo veće porcije. Bitno je da očišćenu i opranu ribu zarežete od glave prema repu. Posolite je i sa spoljne strane i iznutra, a potom je premažite suncokretovim ili maslinovim uljem. Kako bi se riba što bolje i brže ispekla, okrećite je povremeno. Takođe, kako biste izbegli da se riba zalepi za rešetke roštilja, povremeno je premazujte uljem. Možete to da radite pomoću sada već popularnih silikonskih četkica za kuhinju, ali i pomoću grančice ruzmarina koju ste prethodno umočili u posudu sa uljem.

Kako bi riba bila još ukusnija, napravite marinadu. U posudu sipajte sitno naseckan beli luk, peršun i vegetu po želji, Dodajte maslinovo ili obično ulje i malo sirća. Sipajte preko pečene ribe i uživajte u slasnom delišesu.

Takođe, vrlo zahvalan recept za spremanje u prirodi jer sve što vam je potrebno je nekoliko krompira, peršun, crni luk, ulje, sirće i so. U posoljenu vodu sipajte naseckan krompir. Kuvajte pola sata. Nakon toga, vodu procedite i preko krompira sipajte sitno naseckan luk i peršun. Potom stavite ulja i sirćeta po želji i uživajte u ukusnoj salati.

Foto-ilustracija: Foter.com / avlxyz Foto-ilustracija: Foter.com / avlxyz

Povrće na žaru

Povrće je odličan dodatak mesu, ali i savršeno rešenje za sve one koji poste za Prvi maj. Na rešetke roštilja možete baciti što vam duša ište. Najbolje se pripremaju tikvice, patlidžan, crvene paprike i šampinjoni.

Potrebno je samo da oprano i tanko isečeno povrće (šampinjone i paprike stavljajte cele ili sečene na pola ) začinite sa malo bibera, soli ili vegete i da bacite na tihu vatru kako ne bi izgorelo. Možet, takođe, i kupiti štapiće na koje ćete nabosti miks raznovrsnijeg povrća.Vrlo brzo se priprema i, kada povrće poprimi rumenu boju, vreme je da ga sklanjate s vatre.

Pre roštiljanja obavezno nauljite roštilj kako se povrće ne bi zalepilo za njega. Povrće okrećite povremeno i nakon pet do sedam minuta možete ga ukloniti sa vatre i počastiti svoja nepca. Prijatno.

Foto-ilustracija: Foter.com / mache Foto-ilustracija: Foter.com / mache

(Tamara Milić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • vvasojevic

    2. maj 2013. | 08:38

    Ovogodišnji Prvi maj je u Strasnoj sedmici, koja je posvećena stradanjimama Hristovim. Tokom ove sedmice se strogo posti (bez ribe).

    Podelite komentar