• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

MAJ JE RAJ: Mesec za supernamirnice na tanjiru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proleće je u punom jeku i u ponudi je sve više svežeg voća i povrća. Nemojte da propustite priliku da konzumirate neke od njih

  • 0

Lepi majski dani su tu i vreme je da posetite pijacu. Sveži plodovi prolećni najbolji su saveznici vašeg zdravlja. A ove biljke nikako ne bi trebalo da zaobiđete.

Grašak

Jedan od najmanjih plodova prirode je najbogatiji hranljivim materijama. Posebno je bogat vitaminima A, C i K, koji su važni za zdravu krv i kosti. Jedite ga sirovog, dodajte ga u salate, ili pripremite uz testeninu ili pirinač.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apolonia Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apolonia

Karfiol

Mnogi misle da beli plodovi nisu tako bogati nutrijentima. Karfiol je izuzetak. Bogat je sastojcima koji deluju protiv upala, a povezuju ga i s prevencijom raka i moždanog udara. Možete ga jesti i sirovog s malo sosa ili ga skuvanog izgnječiti i služiti kao alternativu pire krompiru.

Zelena salata

Salata koja je posejana u februaru, presađena u martu i aprilu, a ubrana u maju sadrži vitamin C i vitamine B kompleksa, kao i važne minerale, kao što su kalcijum, fosfor i gvožđe. Dobra je za jetru i probavu, a prehrambena vlakna kojima je zelena salata bogata poboljšavaju varenje i podstiču pravilnu peristaltiku creva.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apolonia Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Apolonia

Spanać

U maju je greh ne jesti spanać, jer je on tada najbolji izvor vitamina A, C, E, folne kiseline, kalcijuma i gvožđa.

Pečurke

U maju kreće sezona kultivisanih gljiva. Ko želi dozu riboflavina, nijacina, folne kiseline i vitamina D, trebalo bi da uživa u moćnim gljivama.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Ambro

Jagode

Najbolje je jesti jagode iz vlastite bašte, koje nisu bile izložene pesticidima, a treba ih jesti odmah nakon branja. Bogate su folatima i vitaminom C. Jedete li ih, unećete u telo dragocene biljne fenole i antioksidanse, koji smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja. Jagode su pune vlakana, pa deluju blagotvorno na sistem za varenje, snižavaju holesterol, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite od karcinoma debelog creva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti