• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SO JE VAŽNA: Nemojte naglo da smanjujete dozu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko nameravate da pređete na nešto zdraviji režim ishrane, bilo bi dobro da znate da bi drastično smanjenje unosa soli moglo da bude štetno za organizam

  • 0

Ljudi koji se nalaze pod povećanim rizikom od srčanih problema, a godinama im je savetovano da znatno smanje unos soli, možda od toga nemaju nikakve koristi, nego čak i štete. Tako barem ukazuje panel stručnjaka sa uticajnog Medicinskog instituta (IOM) u Americi.

Lekari u principu ljudima afroameričkog porekla, dijabetičarima i osobama koje su pod većim rizikom od srčanih bolesti, savetuju drastično smanjenje unosa ovog minerala u ishrani. Međutim, istraživanje stručnjaka IOM-a ukazuje da premalo soli čak moze da poveća rizik od srčanih problema.

Foto-galerija:Carlos Porto/freedigitalphotos.net Foto-galerija:Carlos Porto/freedigitalphotos.net

Odrasli Amerikanac u proseku dnevno unese oko 1,5 čajnih kašičica soli, što je oko 3.400 miligrama, a prema zvaničnim zdravstvenim preporukama, dnevni unos soli bi trebalo da iznosi najviše 2.300 miligrama. Za osobe iz navedenih rizičnih grupa se dosad preporučivao dnevni unos soli od 1.500 mg, što se ispostavilo kao pogrešno.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti