• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

LEK IZ VOĆNJAKA: Trešnje bolje od aspirina

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trešnje svakako spadaju među omiljenije voće koje s nestrpljenjem čekamo da nam u proleće zamiriše. Pored toga što su veoma ukusne pune su lekovitih svojstava, a jedina mana im je što im sezona poprilično kratko traje.

  • 1

Trešnje su vekovima u narodu poznate kao voće na dobrom glasu, koje ima mnoga lekovita svojstva, a nedavna naučna istraživanja su to i potvrdila. Tvrdi se čak da smo veoma blizu trenutka kad će nam ih lekari prepisivati na recept.

Trešnje su veoma bogate antioksidansima, a istraživanja su pokazala da povoljno utiču na prevenciju srčanih bolesti, zdravlje kostiju i ublažavanje bolova. Pored antioksidanata za to su zaslužni i flavonoidi, kojima su trešnje takođe veoma bogate.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Pixomar Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Pixomar

Veruje se da zbog velike količine antocijanina ovo mirisno voće može da ublaži bolove i da šaka ovih plodova ima bolje delovanje od jednog aspirina.

Zbog velikih količina bora, magnezijuma i kalcijuma dobre su čuvarke naših kostiju, a zbog visokog udela vode i malo kalorija pomažu nam pri mršavljenju. Kombinacija anti-ejdžing oksidanata, vlakana vitamina i minerala pročišćavaju nam krv i podižu energiju.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Idea go Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Idea go

Pored zdravstvenih blagodeti samog ploda i koštice, lekovita svojstva sadrže čak i peteljke. Od njih možete da napravite čaj, koji će vam olakašati lučenje mokraće i probleme povezane sa bubrežnim kamencem. Jednostavno stavite šaku peteljki u litar ključale vode i ostavite da prokuva dva minuta, pa ostavite da stoji oko 15 minuta. Nakon toga, čaj ocedite i pijuckajte u malim gutljajima tokom dana.

Foto-ilustracija: Foter/D H Wright Foto-ilustracija: Foter/D H Wright

U Japanu, trešnjin cvet se smatra nacionalnim cvetom, a simboliše sreću. Zbog toga, Japanci hiljadama godina neguju tradiciju "ohanami", što znači "gledati trešnjin cvet", a cvetanje trešanja u aprilu, za ovaj narod predstavlja veoma važan događaj.

(Haber.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • kropir

    19. maj 2013. | 13:47

    Свака част специјалисте

    Podelite komentar