Mediteranska kuhinja čuva mozak i srce
Naučnici u Španiji pratili su više od hiljadu osoba šest i po godina i utvrdili da su učesnici istraživanja koji su bili na mediteranskoj ishrani, obogaćenoj orašastim plodovima i maslinovim uljem, pokazali bolje rezultate na kognitivnim testovima od kontrolne grupe koja je bila na ishrani sa manjim procentom masnoća.
- Utvrdili smo da mediteranska ishrana bazirana na maslinovom ulju može da smanji blage upalne promene u zidovima krvnih sudova, onih koje su povezane sa povećanim rizikom od vaskularnih bolesti i kognitivnih oštećenja – rekao je Migel Martinez-Gonzalez šef odeljenja preventivne medicine sa španskog Navara univerziteta.
U mediteranskoj ishrani nema prerađene hrane i loših masnoća, a vrlo su zastupljene integralne žitarice, orašasti plodovi, voće i povrće, mahunarke, riba i crno vino - sve proizvodi bogati antioksidansima i protivupalnim aktivnim materijama. Poznato je da ove namirnice pomažu u smanjenju rizika za nastanak vaskularnih oštećenja, upale i oštećenja u mozgu, kao posledice koje nastaju usled negativnog delovanja slobodnih radikala na naše telo.
Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu "Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry".
(MojeZdravlje.ba; Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Natalija Avemaria, vlasnica, osnivačica i dizajnerka brenda Dress me in denim
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.