• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pet fascinantnih razloga da uživate u višnjama

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezona višanja već je počela, a pre nego što ova voćka totalno preplavi obližnje pijace i supermarkete, vreme je da se informišete o mnogim razlozima zbog kojih je treba jesti u što većim količinama

  • 0

Višnje su izuzetno zdrava voćka. Njihova primena je šarolika, pa bilo da od njih pravite kompot, džemove, stavljate u kolače ili jedete sveže, podjednako su zdrave i dobre za organizam.

Možda se o tome manje zna, ali one pomažu telu da se odbrani od mnogih bolesti i nepogodnosti koje svakog čoveka mogu da zadese. Evo nekoliko razloga zbog kojih bi trebali da imate ovu ukusnu voćku na svom tanjiru ovog leta.

Olakšavaju bol u zglobovima

Višnje su zbog svoje jarke boje veoma bogate antocijaninom, antioksidansom kojeg inače možemo da nađemo u grožđu i vinu, a njegova je uloga da neutrališe enzime, koji izazivaju upalna stanja u organizmu i mogu da pomognu pri olakšanju bola u mišićima i zglobovima.

Foto-ilustracija: Foter.com / flora.cyclam Foto-ilustracija: Foter.com / flora.cyclam

Čuvaju debelo crevo

Ovo moćno voće je bogato kvercetinom, flavonoidom antikancerogenih dejstava. Najnovija istraživanja su pokazala da višnje preventivno mogu da deluju na nastanak tumora u debelom crevu.

Poboljšavaju vid

Kisele višnje sadrže čak 19 puta više beta-karotena nego što je pronađeno u borovnicama, a velike količine vitamina A su tu da nam očuvaju dobar vid.

Foto-ilustracija: Foter.com / flora.cyclam Foto-ilustracija: Foter.com / flora.cyclam

Kontrolišu holesterol

Višnje su veoma bogate pektinom, vlaknima koji preventivno deluju na bolesti srca, krvnih sudova i regulisanje holesterola u krvi.

Poboljšavaju san

Višnje su zajedno sa kajsijama, šljivama i breskvama, voće sa najviše melotonina, prirodnog hormona, koji reguliše spavanje.

( Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti