• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Znate li zašto je peršun toliko zdrav?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ko bi rekao da jedna tako sitna i "nebitna" biljka, koja se koristi kao dodatak u skoro svim jelima, može da bude tako lekovita

  • 0

Peršun je biljka koja se uzgaja svuda u Evropi. List se koristi kao začin, dok je koren u mnogim jelima nezaobilazno povrće. Osim u ishrani, koristi se i za dekorisanje tanjira i specijaliteta. Ipak, iako ga ima svuda, mnogi ne znaju koliko je on zapravo važan za održavanje ravnoteže u našem organizmu.

Lišće ima vrlo prijatan miris, bogato je eteričnim uljima (ima čak 42 različita sastojka), provitaminom A i kompleksom B vitamina. Po količini vitamina C peršun daleko premašuje limun i pomorandžu, jer u 100 grama ima čak 166 miligrama. Termičkom obradom gubi hranljiva svojstva, pa ga je najbolje jesti u svežem stanju ili osušenog, zamrznutog i konzerviranog u soli.

Foto-ilustracija: Wikimedia.org/MarkusHagenlocher Foto-ilustracija: Wikimedia.org/MarkusHagenlocher

Koren je takođe lekovit i ukusan začin, a najčešće se stavlja u supe i čorbe.

Peršun je snažan diuretik, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma, reguliše krvni pritisak, smiruje nervni sistem, poboljšava imunitet, a sok ili čaj od ove biljke u narodnoj medicini koristio se kao lek za slabovidost. Osim toga pojačava cirkulaciju, ublažava probleme sa bešikom i mokraćnim kanalima, čisti organizam od toksina, poboljšava krvnu sliku, otklanja groznicu i upalu očiju, lekovit je za bubrege, kožu i jetru, sprečava da dođe do iritacije usled uboda insekata.

Foto-ilustracija: Wikimedia.org/Tharish Foto-ilustracija: Wikimedia.org/Tharish

Da biste ga imali svežeg tokom godine, primenite sledeći recept: operite lišće u vodi i umotajte ga u suvu, čistu, pamučnu krpu, ostavite da odstoji tokom noći kako bi se prosušio, sutradan ga sitno iseckajte i stavite u staklene tegle, a svaku teglu napunite kuhinjskom solju i stavite u zamrzivač.

(MojPortal.ba; Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti