• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šta znači žudnja za određenom hranom?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko puta vam se dogodilo da u trenutku izgarate za samo jednim komadićem čokolade ili biste "ubili" za griz nečeg ljutog? Žudnja za određenom hranom kod ljudi se javlja s vremena na vreme i to iz vrlo jasnih razloga

  • 1

Potreba za slanom, slatkom ili ljutom hranom nije samo puka čovekova želja u datom trenutku. Reč je zapravo o žudnji koju uzrokuju problemi koji su nastali u telu i koji proizvode želju za pojedinim namirnicama.

Znači, ukoliko ste gladni to je u redu, ali ukoliko ste gladni slatkiša, slaniša ili neke treće vrste hrane, verovatno imate neki problem koji treba da rešite.

Žudite za: Slanim

Verovatno imate osećaj kao da gubite kontrolu i nemate energije. Istraživanja pokazuju da se želja za slanom hranom povećava kada raspoloženje padne, pa je grickanje čipsa ili slanih grickalica samo vaš pokušaj da ga popravite. Način na koji možete da izbegnete ovaj problem je vitamin C i kalijum koji su izuzetno delotvorni u velikim količinama.

Foto-ilustracija: Foter.com /  paul goyette Foto-ilustracija: Foter.com / paul goyette

Žudite za: Ljutom hranom

Verovatno imate manjak cinka u organizmu. To stvara osećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima. Pobrinite se da jedete na svaka tri sata, uključujući dosta proteina, kao što su voće s košticama, semenke ili rižine krekere s namazom od kikirikija kako biste uklonili simptome.

Foto: sxc.hu/ darkmoonst Foto: sxc.hu/ darkmoonst

Žudite za: Kofeinom

Verovatno ste umorni, dosadno vam je ili ste jednostavno navikli organizam na određenu dozu kofeina. Ako pijete kafu kada ste pod stresom, postanite svesni činjenice da tako samo pogoršavate stanje.Vama nije potrebna kafa, već voda da biste podigli energiju. Osećaj umora je najčešće znak dehidratacije. Čaša vode će vam biti od mnogo veće koristi, i to na duže staze.

Foto-ilustracija: Foter.com / .craig Foto-ilustracija: Foter.com / .craig

Žudite za: Slatkišima

Verovatno ste pod stresom. Prema naučnim istraživanjima, potreba za šećerom je način na koji se naš organizam trudi da se izbori s intenzivnim pritiskom. Rešenje je šetnja. Istraživanja pokazuju da 15 minuta lagane šetnje može da smanji želju za slatkišima. Vežbanje balansira neurotransmitere u mozgu i povećava nivo serotonina, hormona odgovornog za osećaj opuštenosti, optimizma i sreće, a samim tim ublažava stres zbog koga toliko žudite za komadom čokoladne torte.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / John Kasawa Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / John Kasawa

Žudite za: Testeninom

Verovatno se osećate neraspoloženo ili imate PMS. Ukoliko ste umorni ili neraspoloženi, nivo serotonina opada pa usled manjka ovog hormona sreće vaš organizam preko ugljenih hidrata pokušava da ga nadoknadi. Jedite integralnu testeninu i hranu niskog glikemijskog indeksa, poput slatkog krompira i bundeve. Ova hrana obezbeđuje manji porast nivoa šećera u krvi i polako se vari, obezbeđujući organizmu više energije koja duže traje.

( T.M. / citaj.ba )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Duda

    29. jun 2013. | 16:15

    A da mi ipak pojedemo malo onog za čim žudimo? Život je samo jedan.

    Podelite komentar