Jeste li znali koliko su dinje lekovite?
Baš kao i lubenica, dinja svoje poreklo vodi iz Tropske Azije i Afrike, a zapravo spada u red povrća. Nazivi koji se na našim prostorima koriste za dinju su: dina, melon, pipun, pekun, pepun, milum, a latinski naziv je Cucumis Melo. U svetu se gaji preko 50 sorti dinja, a kod nas su najpopularnije ananas i dinje kantalupe.
Ipak, ma koliko ih svi voleli, malo ko zna koliko su one zapravo dobre za naše zdravlje. Visok sadržaj vode i kalijuma u dinjama podstiče rad bubrega, odnosno pomaže u detoksikaciji organizma. Zbog vitamina A i C dinja deluje i kao antioksidans.
Prehrambena vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu kod problema sa želucem, a sama voćka nas osvežava i psihički umiruje. Zbog niske kalorijske vrednosti odlična je namirnica za svakoga ko želi da tokom leta drži dijetu.
Dinju je najbolje čuvati u frižideru, ali je poželjno umotati je u papir, kako njen intenzivni miris ne bi prešao na druge namirnice.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Najtačniji horoskop za april Aleksandre Bjeljac
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
русија
волимм
Podelite komentar
Joksi
Uh, ja ih ne volim... Probala sam da ih jedem, ali neće duša, pa to ti je! I miris i ukus mi ne prija!
Podelite komentar