• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo zašto treba jesti kruške

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jesen nam je za petama, a s njom dolaze i neke promene na jelovniku. Kruške su savršeno jesenje voće koje treba konzumirati iz više razloga, a evo i zašto

  • 3

Kruške su idealna jesenja namirnica koju iz više razloga treba konzumirati što češće. Leto je na izmaku, jesen za petama i pravo je vreme da promenite način ishrane, odnosno da uvedete neke izmene na svom jelovniku. Odličan način da započnete celu priču je da što češće krenete da konzumirate kruške. Zašto baš njih? Razloga je mnogo, a ovo su samo neki od njih.

Kruške su jedno od voća koje obiluje vlaknima. Ishrana koja obiluje vlaknima pomaže u sprečavanju nadutosti, održavanju zdravog nivoa holesterola, a vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od raka dojke, srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Foto-ilustracij: Freedigitalphotos.net / africa Foto-ilustracij: Freedigitalphotos.net / africa

Kruške su izvor niza vitamina C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Što se tiče minerala, kruške sadrže kalcijum, magnezijum, kalijum, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.

Kruške sadrže i mineral bor, koji je našem telu potreban radi apsorpcije kalcijuma. Zato su kruške povezane s pozitivnim učinkom i kada je osteoporoza u pitanju.

Kruška se smatra i hipoalergenska voćem, što znači da osobe koje su osetljive na hranu mogu jesti kruške bez straha od štetnih efekata.

Foto-ilustracij: Freedigitalphotos.net / -Marcus- Foto-ilustracij: Freedigitalphotos.net / -Marcus-

Jedenje tri ili više porcija voća dnevno, poput krušaka, može da snizi rizik od senilne makularne degeneracije, koja je najčešći uzrok gubitka vida kod starijih osoba.

Kvercetin je još jedan antioksidans koji se nalazi u kori kruške, a pomaže u sprečavanju raka i oštećenja arterije koje uzrokuje srčane tegobe. Takođe, nedavna studija univerziteta Kornel utvrdila je kako konzumacija krušaka pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti.

(Telegraf.rs/mojezdravlje.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • nezadovoljština

    14. septembar 2013. | 11:34

    Nije loša ni kad se pije

    Podelite komentar

  • Ševarice

    14. septembar 2013. | 19:37

    Kruške su zakon, a pogotovo ove na slici vilijamovke. @Nezadovoljština, slažem se 100% s tobom, ja najviše volim kad se ostavi na 36% alkohola, možeš je piti ceo dan. Pre mesc dana sam ispekao 200 litara.

    Podelite komentar

  • Kruško

    14. septembar 2013. | 10:46

    Kruška

    Podelite komentar