SO JE ŽIVOT: Previše ne valja, ali i premalo ubija!
Lekari svim svojim pacijentima preporučuju da što manje sole svoja jela, ali i generalno da izbegavaju namirnice u kojima ima ovog dragocenog minerala. Međutim, šta se dešava ako se pretera sa smanjivanjem unosa soli?
Škotska studija, objavljena u časopisu “Hypertension” analizirala je podatke o uzorcima krvi 13.000 ispitanika s visokim pritiskom u periodu od 1970. do 2011. godine. Rezultati su pokazali su da su osobe koje su u krvi imale nizak nivo hlorida, sastavnog dela soli, imale povećani rizik od smrtnosti za čak 20 odsto.
Autori ističu da dosadašnja istraživanja potvrđuju da s povećanim se unosom soli povećava rizik od visokog pritiska, kardiovaskularnih bolesti, bolesti bubrega i karcinoma želuca, Ipak, malo je istraživanja koje je proučavalo uticaj zasebne komponente soli, hlorida, na zdravlje.
(Telegraf.rs / Vitamini)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Video: Hiljadu lepih čajnika
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
Sashki
Znači konzumirajte taman
Podelite komentar