• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

SVETSKI DAN HLEBA: Srbin pojede 107 vekni godišnje!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas se obeležava Svetski dan hleba, prve ljudskom rukom stvorene namirnice, koja se u Srbiji jede mnogo više nego u drugim evropskim zemljama. Koliko je zdrav hleb koji jedemo?

  • 1

Hleb je verovatno jedina namirnica koju jedu svi ljudi, bez obzira na rasu, kulturu i religiju. U Srbiji svaki stanovnik prosečno pojede 107 kilograma hleba godišnje, što je tri puta više nego što je prosek u Evropi.

Hleb je duboko utkan u srpsku kulturu i ima centralno mesto u mnogim svetim i sakralnim obredima. Zato je važno znati kakav hleb jedemo, bilo da smo ga sami umesili, bilo da smo ga kupili.

U Srbiji oko 70 odsto stanovništva najradije bira belu veknu, ali poslednja istraživanja pokazuju da se potrošači sve više okreću tradicionalnim, domaćim hlebovima.

Sve se više vodi računa o sastavu, kvalitetu, ali i prednostima određenih vrsta hleba. S pojavom modernih mini-pekara danas svako u svom domu može da ima zdrav i ukusan hleb, od proverenog brašna i drugih sastojaka po želji.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Što se pekara i prodavnica tiče, do pre nekoliko godina na tržištu Srbije moglo se naći tek nekoliko osnovnih vrsta hleba, a danas je situacija dosta drugačija. Brojne specijalne vrste hlebova, linije domaćih hlebova i hlebova bez aditiva i E brojeva, bitno su promenili sliku na tržištu.

Nažalost, ovakvi hlebovi obično su skuplji i manje gramaže od drugih, ali su zbog svoje nutritivne vrednosti zapravo hranljiviji i brže nas zasite.

sxc.hu sxc.hu

Dosta se spekulisalo o tome da li je u Srbiji moguće kupiti pravi crni hleb. Istina je da se brašno od celih zrna pšenice, tip 1100, više ne melje u velikim mlinovima koji mogu da podmire potrebe industrijske proizvodnje hleba.

Ipak, moguće je kupiti posebne vrste hlebova, koji su napravljeni ili od raži i drugih od pšenice nešto tamnijih žitarica ili one koji su obojeni na neki drugi način. Ipak, dijabetičari i drugi ljudi kojima je zabranjeno da jedu beli hleb trebalo bi pažljivo da pročitaju deklaraciju na svakom proizvodu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Uprkos senzacionalističkim pričama u medijima, inspektori hrane tvrde da u našim hlebovima nema po zdravlje štetnih aditiva. Kako bi se dobile različita mekoća, boja ili oblik u hlebove se dodaju sirovine poput ovsenog brašna, sojinog brašna, proizvoda od soje, kukuruznog griza, glukoze, fruktoze, kakaoa, skroba, sladnih ekstrata. Sve su to sastojci dozvoljeni u proizvodnji hleba.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Hleb predstavlja verovatno prvu ljudskom rukom stvorenu namirnicu, koja potiče još iz vremena prvobitnih zajednica, na šta ukazuju njegovi okamenjeni ostaci stari oko 12.000 hiljada godina pre Hrista, pronađeni u pećinama.

Hleb je danas "nasušna potreba", čiji se sastav neprestano usavršava i obogaćuje i uzdignut je gotovo do kulta, ne samo zbog tradicije i nezamenjivosti u ishrani već i zato što sve više predstavlja odraz kulture življenja.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

U Srbiji i Rusiji dočekati nekoga hlebom i solju simbol je dobrodošlice. U skandinavskoj tradiciji ako dečak i devojčica jedu istu veknu, zaljubiće se jedno u drugo. Hleb se javlja kao ritualni predmet u mnogim obredima Slovena, vezanih za rođenje deteta, ženidbu ili udaju, kućnu i seosku slavu ili godišnje praznike.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • beast from the East

    17. oktobar 2013. | 15:41

    kad se slabo ima para za druge stvari

    Podelite komentar