• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Hrana se nekad poštovala i bila statusni simbol! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nekada se tačno znalo koja je vrsta hrane namenjena vladarima, ratnicima ili njenim proizvođačima, a podela u toj oblasti bila je čak i prema polnoj pripadnosti

  • 1

Hrani je u srednjem veku iskazivano veliko poštovanje, pre svega zato što se teško i mukotrpno proizvodila, a istovremeno je bila i svojevrstan statusni simbol, pošto nije svako mogao da jede sve, kaže istoričarka umetnosti i gastroheritolog Tamara Ognjević.

Danas naravno nije tako i praktično svi jedu sve što mogu i žele, dok je u srednjovekovnoj epohi tako nešto bila "nemoguća misija", jer se tačno znalo koja je vrsta hrane namenjena vladarima, ratnicima ili njenim proizvođačima, a podela u toj oblasti bila je čak i prema polnoj pripadnosti, izjavila je Ognjenović Tanjugu.

Znalo se da je za jednog monarha krajnje neprikladno da jede meso zeca, jer je ta krhka, plašljiva životinja time ima i odredjenu simboliku, koja nije povoljna za vladare, objašnjava Ognjevićeva napominjući da su srednjovekovni vladari uglavnom jeli pečeno meso, kao simbol moći.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Na izuzetno zanimljivom i vrlo posećenom predavanju, koje je održala u Zbirci strane umetnosti Muzeju grada Novog Sada u okviru pratećeg programa izložbe "Slatki trag prošlosti", ona je predstavila deo rezultata multidisciplinarnog projekta "Živeti prošlost - Srpska srednjovekovna gastronomija", beogradskog Artis centra, na čijem je čelu.

To istraživanje je potvrdilo da je hrana u srednjem veku itekako poštovana u svim društvenim slojevima jer se, bilo da je biljnog ili životinjskog porekla, veoma teško proizvodila i otuda potiče ono upozorenje da "ne valja bacati hleb", koje je zadržano do danas ali ga se nažalost slabo pridržavamo.

U srednjovekovnoj epohi u Evropi pravljeni su i raznorazni slatkiši od onoga čime se raspolagalo, poput meda, oraha, lešnika, suvog voća, koji su dodavani siru, napominje Tamara Ognjević i naglašava da u srpskim arhivima ima dosta sjajnih dokaza o tome, kako i o putevima i načinima pristizanja tih poslastica u naše krajeve.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Šećer je u to vreme bio izuzetno skup i vrlo cenjen, ali pojedinim društvenim slojevima dostupan, tako da postoje podaci i o tome kako su “vešti dubrovački trgovci podmićivali srpske i bosanske vladare glavom šećera”, kaže Ognjevićeva.

Simbolika i značaj mesa u to doba, ali i istovremena želja vladara za slatkim užicima, podstakli su engleskog kuvara i ondašnjeg naučnika u kuhinji Hestona Blumentala da kreira poslasticu, koja je zapravo bila voće napravljeno od mesa.

- Vladar je toliko morao da jede meso i toliko je meso bilo reprezentativno da je čak i voće moralo da bude od mesa - objasnila je Tamara Ognjević i napomenula da su u to vreme za dame pripremani kompoti, lepi džemovi kao i karamelizovani kremovi, jer je bilo potrebno termički obraditi šećer, pošto vatra znači stišavanje moći, svojstvene vladarima.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživanjem srpske srednjovekovne gastronomije rekonstruisana je "fantastičan kolač od breskve", na osnovu koštice ploda te voćke, nađene u starom Rasu u 12. veku, kaže Ognjevićeva i dodaje da su tu poslasticu istraživači u šali nazvali "Jevdokejina breskva", prema Jevdokeji Nemanjić, prvoj vizantijskoj princezi u domu Nemanjića.

Posetioci predavanja i izložbe imali su priliku da probaju "panforte", moćni hleb namenjen srednjovekovnim vitezovima, koji je u saradnji sa novosadskom poslastičarnicom "Vremeplov" napravljen na osnovu rekonstruisanog recepta iz 1203. godine.

Taj moćni hleb, odnosno kolač, sadrži integralno brašno, orahe, bademe, šećer, med, kandirano voće, biber i druge začine a, kako napominje Ognjevićeva, u ove krajeve doneli su ga krstaši na svom putu ka Svetoj zemlji.

Ona je objasnila da se taj koncentrovani specijalitet, jakog ukusa i velike hranjive vrednosti, jeo u vrlo maloj količini (kockica ili dve) ali je u to vreme ozbiljna viteška hrana za duge i teške ratničke pohode.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • BIBER

    28. januar 2014. | 17:48

    Sad samo neki krompir, neke paprike itd..

    Podelite komentar