• 8

Vreme čitanja: oko 1 min.

TUGA: Čokoladu prave deca koja je u životu nisu probala! (VIDEO)

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svi mi obožavamo čokoladu. Međutim, jeste li znali da kakaovac beru deca koja nikad u životu nisu imala prilike da odu u prodavnicu u kupe finalni proizvod?

  • 8

Koju čokoladu najviše volite? Najzdraviju organsku, crnu? Mlečnu? Belu? Onu s rižom, lešnicima, bademima, suvim grožđem ili brusnicama možda? Ili ste pre za varijantu s voćnim jogurtom, jagodama ili punjenu keksom? Kakvu god da preferirate, trebalo bi da znate surovu istinu o njenom nastanku.

Kakaovac, biljku iz koje se dobija prvo kakao, a zatim i čokolada, beru maloletna deca, najčešće toliko siromašna da nikad u životu nisu imala prilike da probaju ni najjeftiniju verziju ove poslastice.

Ova deca, umesto da idu u školu, rade na crno kao berači u državama Latinske Amerike, Obale slonovače i drugim zemljama gde se uzgaja ova biljka.

Foto-ilustracija: Foter/EverJean Foto-ilustracija: Foter/EverJean

Pored toga što predstavljaju izuzetno jeftinu radnu snagu, deca su spretnija od odraslih u penjanju na stabla. Njihov zadatak je da oberu dovoljno zreo kakaovac, koji se zatim reže, čisti od semenki, pa se ostavlja da pod kontrolisanim uslovima fermentira, osuši, a zatim ovu sirovinu vlasnici plantaža, odnosno izrabljivači dece, plasiraju dalje na tržište za velike pare.

Foto-ilustracija: Foter/Oxfam Italia Foto-ilustracija: Foter/Oxfam Italia

Kakao se dalje u fabrikama čokolade meša s masnoćama, mlekom i drugim sastojcima kako bi mi u prodavnici razmaženo mogli da biramo kakav god poželimo ukus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Sandra

    10. februar 2014. | 22:02

    Svaka čast za članak! Konačno nešto relevantno i važno. Dosta mi je članaka o trivijalnim stvarima (šou-biz i sl.) koje se ponavljaju u nedogled. Samo tako nastavite! :)

    Podelite komentar

  • DREAM

    10. februar 2014. | 22:29

    E ovo mi nije trebalo da procitam.Cokoladu obozavam a Kako sad uzivati?Porazavajuce bas.Strasno:-(

    Podelite komentar

  • Englez

    10. februar 2014. | 22:48

    Zalosno

    Podelite komentar