• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sutra je Velika Gospojina: Praznik žena i svih drugih vernika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj praznik se naziva i Međudnevnica, po vremenu između Velike i Male Gospojine

  • 2
bilje branje bilja trave Foto: Shutterstock

Danas je poslednji dan dvonedeljnog, gospojinskog posta, kojim se završvaju pripreme za doček velikog praznika - Velike Gospojine ili Uspenje Presvete Bogorodice.

Svake godine 15. avgusta po julijanskom kalendaru, a 28. avgusta po gregorijanskom i novojulijanskom proslavlja se jedan od Bogorodičinih praznika - u koje spadaju Rođenje Presvete Bogorodice - Mala Gospojina, Vavedenje, Sretenje, Sabor Presvete Bogorodice , Blagovesti, Pokrov Presvete Bogorodice, Polaganje rize Presvete Bogorodice).

Ovaj praznik uspomena je na upokojenje Bogorodice.

Presveta Djeva Marija, Bogorodica, poživela je još dosta dugo posle svog sina. Dok je umirao na krstu, Isus Hristos ju je predao na čuvanje Svetom Jovanu Bogoslovu, navodi sajt Srpske pravoslavne crkve.

U njegovom domu, na Sionu, živela je u neprestanoj molitvi iščekujući dan kada će otići svom sinu. Često je dolazila na na mesta koja su zbilia veliki događaji i velika dela Hristova, svojim molitvama i savetima pomagala je svetim apostolima u širenju Božje reči.

Veruje se da joj se u molitvi javio arhangel Gavrilo i blagovesti joj da će kroz tri dana upokojiti.

Prema njenoj želji, videla je još jednom okupljene sve apostole i oprostila se sa njima pre svog upokojenja. Kovčeg sa Njegovim svetim moštima uz pratnju mnoštva hrišćana preneli su u Getsimanski Vrt, u grobnicu njenih roditelja Svetih Joakima i Ane.

Velika gospojina, praznik Foto: wikipedia

Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine po želji cara Mavrikija koji je 15. avgusta (prema Julijanskom kalendaru) pobedio Persijance. Od tog datuma svi hrišćani slave taj praznik.

Smatra se da se žene posebno posvećuju ovom postu, iz velikog poštovanja prema Bogorodici, majci Hristovoj.

Ovaj praznik se naziva i Međudnevnica, po vremenu između Velike i Male Gospojine, a veruje se da je taj period najbolji za branje svih plodova i lekovitih trava. Žene na ovaj praznik ne rade nikakve veće poslove, a one koje su u prilici, sakupljaju sezonsko bilje, u ovom periodu posebno blagosloveno praznikom.

Kako je Hristos na krstu mislio na svoju majku i pedao je na čuvanje Jovanu, to se na ovaj praznik misli i na sve majke, žene. Bogorodica kao figura majke i zaštitnice posebno se smatra zaštitnicom žena i dece, ali svi vernici se pripremaju za ovaj praznik i praznuju ga u hramovima na Svetoj liturgiji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Slave

Komentari

  • Boža zemunac

    27. avgust 2023. | 19:27

    SREĆNO I BLAGOSLOVENO NAVEČERJE USPENIJE PRESVETE BOGORODICE. VELIKA GOSPOJINA.

    Podelite komentar