Ovo je najbolji recept za slavski kolač koji će vam ikada biti potreban: Uspeva i početnicima

J. V.
J. V.  
  • 0

Slavski kolač je srce svake slave – simbol mira, zdravlja i zajedništva u porodici. Uz Svetu Petku, zaštitnicu doma i porodice, svaka domaćica može napraviti ovaj kolač i prvi put, a da uspe savršeno. Pripremajući ga s ljubavlju i poštovanjem tradicije, dom će biti ispunjen toplinom i blagom atmosferom slavske večeri.

Sastojci za slavski kolač

Za testo:

  • 1 kg brašna (najbolje meko T-400)
  • 1 kocka svežeg kvasca (40 g)
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 100 ml ulja ili 100 g putera
  • 250 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašika rakije (po želji, za elastično testo)

Za ukrašavanje:

Deo testa za pletenice i krst

Malo ulja ili putera za premazivanje

1 jaje za premaz

slavski kolac Foto: Shutterstock

Priprema

U mlakom mleku rastopite kvasac sa šećerom i kašikom brašna. Ostavite da zapeni – ovo je prvi znak da je kvasac aktivan.

U većoj posudi pomešajte brašno, so, jaja, ulje i nadošli kvasac. Postepeno dodajte mlaku vodu i zamesite glatko, meko testo. Pokrijte posudu i ostavite testo da naraste oko sat vremena.

Kada testo naraste, oblikujte glavni deo kolača i stavite ga u podmazan kalup. Od manjeg dela testa napravite ukrase – pletenice, krst, klasove ili golubice – i pažljivo ih rasporedite preko kolača.

Premažite kolač umućenim jajetom i ostavite ga da još malo naraste.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40–50 minuta, dok kolač ne porumeni i dobije zlatnu koricu.

Kada se kolač ohladi, premažite ga malo uljem ili rastopljenim puterom kako bi dobio lep sjaj.

Prijatno i srećna slava!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Domaćica Gordana otkriva kako izgleda savršena trpeza za Svetog Nikolu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Slave