• 0

Naučnici otkrivaju najbolji način da umirite bebu koja plače: Obavezno isprobajte ovaj metod

Čini se da je hodanje okolo, zatim sedenje i držanje bebe do osam minuta najefikasnija tehnika

  • 0
Beba plače, novorođenče, porodica, mama, tata

Foto: Shutterstock

U pokušaju da pomognu roditeljima koji su utrnuli usled nedostatka sna usled celonoćnih pokušaja da umire deteta koje ne spava, istraživači su sproveli niz eksperimenata kako bi otkrili koji je najefikasniji pristup bebama koje plaču noću.

Nakon što su roditelji snimljeni kako maze svoje bebe, nose ih okolo, ljuljaju ih u kolicima i odlažu u krevece, naučnici su došli do optimalne strategije, ili barem one koja je prošla bolje od drugih.

Tim je, kako prenosi Gardijan, preporučio roditeljima da podignu svoju uplakanu bebu, šetaju sa njom pet minuta – bez ikakvih naglih zaustavljanja ili iznenadnih promena u smeru – a zatim sednu i drže je pet do osam minuta pre nego što je polože nazad u krevetac.

Mama nezadovoljstvo beba

Foto: Shutterstock

- Preterano plakanje, posebno tokom noći, pokazalo se kao glavni izvor roditeljskog stresa. Ovaj metod bi trebalo isprobati pre nego što pomislite da nešto ozbiljnije nije u redu sa bebom. Uvid je proizašao iz istraživanja altricijskih sisara - onih koji su bespomoćni pri rođenju - kao što su mačke, psi, miševi, veverice i, posebno, ljudi. Studije pokazuju da kada ih majke nose, mladi postaju poslušniji, što se naziva „transportni odgovor" - objašnjava za Gardijan dr Kumi Kuroda iz Riken centra za nauku o mozgu u Sajtami u Japanu.

Istraživači su koristili video snimke i monitore srca za bebe da rangiraju četiri različita pristupa umirivanju beba koje plaču. Praćeno je držanje deteta dok sedi, stavljanje u krevetić, držanje dok hoda, ili ljuljanje u kolicima ili slično. Plač se, naime, smanjivao samo kada su bebe bile u pokretu, bilo da su ljuljane ili nošene. Mirno sedenje sa bebom ili stavljanje u krevetac nije zaustavilo suze.

Prema izveštaju naučnika, nakon što su ih nosili pet minuta, sve bebe bi prestale da plaču i skoro polovina ih je zaspala. Otprilike trećina beba se ponovo probudila skoro čim su ih vratili u krevet.

Da bi otkrili šta je uzbudilo bebe, naučnici su se proučili podatke sa monitora srca koji su pokazali da se otkucaji srca beba ponekad povećavaju dovoljno da ih razbude kada je fizički kontakt sa roditeljem prekinut. Pokušaji da se beba nežnije polegne nije pravilo nikakvu razliku.

Mama, beba, dete, telefon, poruka

Foto:Shutterstock

Ono što je pomoglo je sedenje sa bebom koja je spavala pet do osam minuta nakon šetnje, da bi zapala u dublju fazu sna.

Iako je pristup funkcionisao bolje od ostalih, naučnici ne tvrde da je to magični trik za roditelje lišene sna.

- Bebe mogu da imaju besane noći iz veoma različitih razloga. Ako beba ima bolove u stomaku, mislim da nikakvo uspavljivanje neće mnogo pomoći. Nažalost, mislim da će mnogi roditelji i dalje imati neprospavane noći. To je jednostavno deo roditeljstva - jasan je Žanluka Esposito, profesor razvojne psihologije i koautor rada na Univerzitetu u Trentu.

Profesor Ijan Sent Džejms-Roberts, koji je proučavao tehnike umirivanja beba koje plaču na UCL Institutu za obrazovanje, rekao je da se nada da će tim nastaviti svoj rad i da postoje i druge studije o koristi roditeljskog nošenja beba.

Plač je važan i normalan način komunikacije za bebe, on joj daje glas.

- Bebe imaju različit plač za različite potrebe, kao što su umor, nelagodnost, glad ili samo žele da ih neko drži i da se igra sa njima. Vremenom roditelji uče i putem pokušaja i grešaka počinju da prepoznaju svaki plač. Ne postoji jedan odgovor ili strategija koja odgovara svim potrebama beba koje plaču u svakom trenutku – različiti odgovori će biti prikladni u različito vreme - podseća doktorka Beti Hačon iz Brazelton centra u Velikoj Britaniji.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba