• 0

Korišćenje probiotika u trudnoći: Kako mogu da budu od pomoći kod jutarnjih mučnina

Nova studija je otkrila da uzimanje probiotika može značajno da smanji simptome jutarnje mučnine u prvom i drugom trimestru

  • 0
jutarnja mučnina Foto: Shutterstock

Jutarnja mučnina je veoma čest simptom rane trudnoće i smatra se da pogađa 85% trudnica.

Mučnina i povraćanje mogu uzeti danak, i dok različiti hranljivi sastojci i biljni lekovi mogu da budu od pomoći (poput vitamina B6 i đumbira), nova studija je otkrila da uzimanje probiotika može značajno da smanji simptome jutarnje mučnine u prvom i drugom trimestru.

Jutarnja mučnina i mikrobiom

Probiotici su korisne bakterije koje kolonizuju sluznicu creva. U trudnoći, u vreme velikih hormonalnih promena, povišeni nivoi estrogena i progesterona mogu da promene sastav mikrobioma, direktno utičući na funkcionisanje gastrointestinalnog trakta. To može da napravi značajnu razliku u tome koju hranu možete da jedete i koju više ne možete ni da okusite, verovatno kao rezultat mučnine, povraćanja i zatvora koji se javljaju.

- Jutarnja mučnina može početi već u šestoj nedelji trudnoće i može trajati do 22. nedelje - kaže za Motherly dr Rene Jokej, sertifikovani akušer i ginekolog.

Ali efekti uzimanja probiotika protiv jutarnje mučnine nikada nisu ispitivani - do sada. U studiji koju su vodili istraživači sa Univerziteta Kalifornija u Dejvisu, 32 učesnice koje su bile trudne između 14. i 21. nedelje uzimale su probiotički dodatak dva puta dnevno tokom šest dana, zatim su imale dva dana odmora i ponovile ciklus još jednom. Studija je trajala 16 dana i objavljena je u časopisu Nutrients.

Probiotički dodatak korišćen u studiji sastojao se od šest sojeva, ali većina je bila vrsta Lactobacillus, koja je dobro proučavana zbog svojih korisnih efekata na GI.

Tražeći od učesnica da beleže svoje simptome 17 puta dnevno tokom trajanja studije, istraživači su mogli da procene da li su probiotici smanjili slučajeve mučnine i povraćanja, kao i zatvor i vreme provedeno u mučnini. Takođe su zamolili učesnice da ocene svoj kvalitet života.

jutarnja mučnina Foto: Shutterstock

Upotreba probiotika bila je povezana sa nižim nivoom jutarnje mučnine

Iako je veličina uzorka bila mala, a studija kratkog trajanja, rezultati su bili impresivni: unos probiotika je smanjio epizode ​​mučnine za 16%, smanjio je i sate koje su učesnice provele osećajući mučninu za 16% i smanjio je epizode ​​povraćanja za 33%. Opstipacija je takođe bila ublažena, a učesnice studije su prijavile bolji kvalitet života uopšte, napominjući da su bile manje umorne i da su bolje mogle da upravljaju svojim poslom i društvenim obavezama.

- Mučnina, povraćanje i zatvor tokom trudnoće mogu značajno da umanje kvalitet života. Kada mučnina i povraćanje tokom trudnoće napreduju, može postati teško kontrolisati ih, a ponekad čak i trudnica treba da bude hospitalizovana - kaže Albert T. Liu, glavni autor studije i profesor akušerstva i ginekologije.

Uzimanje probiotika povećalo je nivoe bakterija koje proizvode hidrolazu žučne soli, što može objasniti mehanizam zašto su probiotici povezani sa manje povraćanja.

Takođe su otkrili da su nivoi vitamina E povezani sa nižim nivoima povraćanja i da uzimanje probiotičkih dodataka povećava nivoe vitamina E u fekalnoj materiji.

jutarnja mučnina Foto: Shutterstock

Da li su probiotici bezbedni u trudnoći?

Iako nema puno podataka o njihovoj upotrebi u trudnoći, probiotici se generalno smatraju bezbednim za upotrebu u trudnoći i laktaciji.

- Nema razloga da se ne koriste, oni će ostati u gastrointestinalnom traktu, neće uticati na bebu u materici - kaže Meri Džejn Minkin, doktor medicine, ginekolog i klinički profesor akušerstva, ginekologije i Reproduktivne nauke na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl.

- Ali pošto su istraživanja o prednostima probiotika za upotrebu u trudnoći ograničena, ako imate značajnu mučninu i povraćanje, obavezno se javite svom lekaru da biste razgovarali o mogućnostima lečenja.

Probiotici mogu pružiti i druge prednosti tokom trudnoće i porođaja, a ne samo u ranim fazama. Pokazalo se da sprečavaju neke infekcije u trudnoći i sprečavaju prevremeni porođaj.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba