• 1

Simptomi prve i druge trudnoće se razlikuju: Posle kog porođaja su jači postporođajni bolovi?

Prema rečima stručnjaka, svaka trudnoća je priča za sebe

  • 1
Abortus, spontani pobačaj, test na trudnoću, trudnica, maloletnička trudnoća, ginekolog, ginekološki pregled,ultrazvuk

Foto: Shutterstock

Prva trudnoća je potpuno novi svet za majku. Većina žena kupuje gomilu knjiga o bebi, prati rast fetusa na aplikacijama, sluša savete drugih mama i gleda bezbroj predavanja na ovu temu. Pored ovoliko edukacije, rekli bi mnogi, druga trudnoća bi trebalo da bude "mačiji kašalj".

Međutim, da li je to tako?

Stručnjaci tvrde da je svaka trudnoća drugačije i priča za sebe. U drugoj trudnoći je dobro to što ste spremni i znate koje stvari vas čekaju. Ali, postoje stvari i simptomi po kojima se prva i druga trudnoća veoma razlikuju.

1. Raniji udarci bebe

Ljudi se često pitaju kada će da osete pokrete svoje bebe. U prvoj trudnoći se bebini pokreti obično osete tek posle šesnaeste nedelje. U drugoj trudnoći to može biti već u trinaestoj nedelji.

To je zato što ste već "podešeni" na prepoznavanje ranih pokreta fetusa, koji se osećaju kao sićušni mehurići ili leptirići koji dodiruju matericu.

2. Stomak će se brže primetiti

U prvoj trudnoći stomak postane vidljiviji u drugom trimestru. Ipak, u drugoj trudnoći se on može videti dosta ranije. Stručnjaci smatraju da su se mišići stomaka malo rastegli i da se nisu vratili na svoju prvobitnu veličinu.

Takođe, moguće je da ćete drugu bebu nositi niže, jer su trbušni mišići oslabljeni. To može izazvati jači pritisak u tom predelu, a Kegelove vežbe vam mogu pomoći.

Trudna žena, trudnica, stomak

Foto: Shutterstock

3. Intezivan bol u donjem delu leđa

Bol u leđima, koji se može razviti kako se vaš centar gravitacije pomera da bi se prilagodio stomaku, može se javiti ranije drugi put. Zato stručnjaci preporučuju da nosite cipele sa niskom potpeticom i da spavate na boku.

Izbegavajte podizanje tereta ili savijanje leđa. Takođe, stručnjaci upozoravaju da se u toku druge trudnoće mogu pojaviti i proširene vene, te je zaista bitno da nosite udobnu odeću i odmarate noge.

4. Veći umor

S obzirom na to da ste trudni i da već imate jedno dete, popodnevne dremke su nešto na šta ćete sigurno morati da zaboravite. Zbog toga ćete biti više umorni, ali i zato uveče nećete moći da zaspite, a telo će se buditi rano ujutru.

Zato, u dogovoru sa svojim partnerom, odvojte nekoliko sati za sebe u toku dana i odmarajte se.

5. Više kontrakcija

Zahvaljujući već ispruženim mišićima materice, možda ćete doživeti više kontrakcija. Da biste napravili razliku između "lažnih" kontrakcija i onih stvarnih, promenite položaj ili prošetajte okolo. Takođe, lažne kontrakcije brže prestaju nego one stvarne i one se ponavljaju u toku dana.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Snezana Arandjelovic

    11. oktobar 2022. | 16:22

    Opišite i razliku posle porođaja, bolove koji prate vraćanje materice u normalno stanje, mnogo jače lučenje mleka i slične manifestacije. Porodiljsko groznica?

    Podelite komentar