• 1

Idete prvi put u goste novopečenoj mami? Pridržavajte se ovih 10 saveta

Osnovno pravilo je da se na vreme najavite i da ne namećete svoje mišljenje i savete

  • 1
Porodica, mama, beba, baka, baba Foto: Shutterstock

Babine ili babinje su tradicionalni običaj koji se praktikuje 40 dana nakon rođenja deteta, a podrazumeva posetu porodičnom domu u koji je stigla prinova. Tada rodbina i prijatelji dolaze kako bi prvi put nakon porođaja videli bebu, tatu i mamu i doneli im darove za mališana.

Ovaj običaj se i te kako praktikuje, samo što se sve češće babine prave mnogo ranije, odnosno rodbina i prijatelji insistiraju na poseti odmah po izlasku mame iz porodilišta. Oni ne uviđaju da možda njihova poseta u tim najranijim danima nije poželjna, niti da ona zapravo može biti neprijatno iskustvo za ženu i njenu bebu. Naravno, niko ne želi da uvredi svoje najmilije, pa bračni parovi sa prinovom ipak primaju posete, iako im je to poslednja stvar o kojoj žele da razmišljaju s obzirom na to da se tek privikavaju na život utroje ili na drugo ili treće dete.

Stoga, ukoliko idete u dogovorenu i unapred najavljenu posetu porodici koja je dobila prinovu, probajte da se držite sledećih pravila u razgovoru i ponašanju prema mami, tati, bebi i starijoj deci ukoliko ih imaju. Neki od saveta koje ističe sajt "Sleeping should be easy.com" pokazali su se vrlo primenjivim u praksi.

1. Dogovorite odgovarajući termin unapred

Svaka nova mama ima svoj ritam, kao što i beba ima svoj. Možda će nekoj mami prijati da što pre vidi svoju porodicu i prijatelje, a nekoj će ipak biti potrebno više vremena pre nego što poželi da vidi bilo koga. Ne shvatajte to lično, koliko god da ste bliski sa mamom. Ona ima svoje razloge, počevši od želje da se poveže sa svojom novom porodicom do toga što ne oseća da je u stanju da odvoji vreme za pripremu doma za primanje gostiju.

2. Nazovite mamu i vidite da li joj nešto treba

Pre nego što posetite novopečenu mamu, pozovite je i obavestite je da ste u određenoj prodavnici i pitajte da li joj treba nešto odatle. Ne mora biti ni veliko. U zavisnosti od toga gde se nalazite, možda ćete moći da pokupite stvari poput pelena, namirnica ili čak lekova. Ove stvari mogu biti baš ono što je potrebno vašoj prijateljici, sestri ili koleginici, ali ne može sama da ih trenutno nabavi ili nije ni svesna da joj je uopšte to neophodno.

3. Poštujte njena pravila 

Ukoliko vam se po dolasku u porodični dom nagovesti da je poželjno da se izujete, operete ruke i dezinfikujete ih, odložite svoju odeću na određeno mesto - uradite to i ne postavljajte pitanja. Žene koje su postale mame po prvi put biće mnogo više na oprezu, a niko ne želi da gleda kako dirate bebu po licu, a da prethodno niste oprali ruke.

4. Ne delite neželjene savete

Pustite mamu da vam ispriča svoje dosadašnje iskustvo sa bebom i ne delite savete i ne skrećite joj pažnju da vi nešto radite ili ste radili drugačije. Ne komentarišite način na koji ona hrani i povija svoju bebu, vreme u koje to radi i proizvode koje koristi. Ne predlažite joj alternativne metode i ne govorite joj da je tek čeka "haos". Svaka mama zna šta najbolje prija njenoj bebi, a ukoliko u nešto nije sigurna, ona će vas sama i pitati. Vi ste tu da vidite bebu i mamu i da se uverite da su dobro, a ne da bilo kome držite lekciju o roditeljstvu.

5. Ponudite se da joj u nečemu pomognete

Sa dolaskom bebe dolaze i mnoge nove obaveze, pa nije neobično da porodica nema vremena za detaljno obavljanje kućnih poslova. Tada porodici, a naročito mamama, ne treba pomoć oko čuvanja bebe, već dok ona hrani bebu ili je povija, možete se ponuditi da složite ili raširite veš, umesto što se nudite da animirate bebu.

6. Ne očekujte gala doček

Da, kod nas je običaj da goste dočekujemo sa obiljem hrane i pića. Sada to možda neće biti slučaj, s obzirom na manjak vremena koji porodica sada ima. Ili im se jednostavno nije dalo da ga troše u pripremi nekoliko vrsta jela i drugih zakuski. Tako da ne očekujte da će ova poseta biti nalik vašim prethodnim kada ste u taj dom dolazili na večeru ili ručak. Nemojte da vas ovo iznenadi i nemojte se ljutiti. Ukoliko ste baš bliski paru koji je tek dobio dete, možete se ponuditi da im donesete ponešto od hrane, kuvanih ili zamznutih jela. Ali, naravno, nemojte se nametati pošto-poto.

7. Ne očekujte da ćete se previše zabaviti

Nemojte očekivati da će ova poseta biti superzabavno iskustvo. Naprotiv, za novu mamu ovo može biti jako emotivno. Možda ona jedva čeka da dođete kako bi vam se izjadala, podelila svoje utiske sa porođaja i samo želi da se poveri nekome svom i potrebne su joj reči utehe. U drugačijoj situaciji, mama možda i ne želi da vas vidi tako brzo, ali nije znala kako da vas odbije. Uzevši ovo u obzir, prilagodite se situaciji i ne insistirajte da ostanete previše dugo ili da ispitujete previše o novom iskustvu.

8. Pitajte mamu da li bi možda želela da se odmori, a da vi budete sa bebom

Neke mame se možda osećaju kao da moraju da budu sa vama pošto ste u njihovom domu. Ali pitajte svoju prijateljicu, ćerku ili sestru da li bi želela da odspava, da se istušira, da obavi neki zadatak ili da sama prošeta, uveravajući je da je potpuno u redu da vi za to vreme pričuvate bebu. Ponudite tako nešto samo ako ste jako bliske i ukoliko ste vi uvereni da možete biti nasamo sa bebom i da će mami možda prijati tako nešto. U suprotnom nemojte se nametati da držite, ljuljate, presvlačite i ljubite bebu. Mama možda neće znati kako da vam kaže da ne želi da išta od toga radite.

9. Pitajte za dozvolu pre nego što objavite sliku sa bebom

Naravno da ćete poželiti da ovekovečite trenutak upoznavanja sa prinovom, ali nije neophodno da tu fotografiju i objavite na društvenom mrežama. Pre nego što to uradite, pitajte porodicu za dozvolu, jer možda čak ni oni sami ne žele da objavljuju slike svog deteta.

10. Igrajte se sa starijom decom

Ako dolazite u porodicu gde već ima starijeg deteta ili dece, obratite pažnju i na njih. Igrajte se sa njima, razgovarajte sa njima, odvedite ih u šetnju čak. Nemojte dozvoliti da se bilo kako osećaju zapostavljeno, jer će onda zahtevati mnogo više pažnje ukoliko primete da je fokus samo na bebi. Ovo je još jedan sjajan način da pružite malo više vremena mami i tati da provedu sa svojom novom bebom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Tai

    5. decembar 2022. | 17:02

    Kakva filozofija,nemoj ovo nemoj ono,pazi ovo,pazi ono...ma pazi kad bi onda išla...dajte bre ljudi,ko jos ide na babine...21 vek je

    Podelite komentar