• 0

Ešli Grejem je iskusila mnoge postporođajne promene: Širi svest o njima i apeluje na majke da čine isto

Ovo nije prvi put da je Grejem otvorena govorila o efektima trudnoće na njeno telo

  • 0
Ashley Graham Ešli Grejam Foto: Zabulon Laurent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Supermodel i mama troje dece Ešli Grejem podelila je seriju svojih fotografija koje svedoče njenom gubitku kose posle porođaja.

Ovo nije prvi put da je Grejem otvorena govorila o efektima trudnoće na njeno telo. Ona je glasno govorila o tome kako ju je to što je majka promenilo od rođenja njenog prvog deteta 2020. U januaru 2022. rodila je blizance, a svoje iskustvo posle porođaja je dokumentovala na "Instagramu" tokom ove godine.

U junu, Grejem je podelila video-snimak na kojem modelira donji veš i napisala: "Objavljujem ovaj video za sve mame koje nisu povratile prvobitni izgled svog tela nakon porođaja i za svakoga ko treba da se podseti da je naše telo lepo u svim formama i oblicima. Ovo je moje snažno telo, pet meseci posle porođaja. Tako je kako je. Nadam se da ćemo u budućnosti normalizovati SVA tela u svakoj fazi života".

Grejem je takođe pričala o oslanjanju na donji veš za jednokratnu upotrebu nakon prvog porođaja. U objavi u februaru 2020. podelila je fotografiju na kojoj ga nosi uz natpis: "Podigni ruku ako nisi znao da ćeš menjati sopstvene pelene".

- Niko ne govori o oporavku i lečenju kroz koje prolaze nove mame. Htela sam da vam pokažem da nakon porođaja nije sve cveće i proleće - pisala je tada.

Sada, Grejem govori o još jednoj neočekivanoj promeni koja se može desiti telu i organizmu nakon porođaja. Gubitak kose nakon porođaja je potpuno normalan, prema Američkoj akademiji za dermatologiju (AAD). Ovo se dešava kao rezultat pada nivoa estrogena. Nažalost, može biti intenzivnije od opadanja nekolicine pramenova, piše Self.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by A S H L E Y G R A H A M (@ashleygraham)

Prema Klivlendskoj klinici, nije neobično primetiti da kosa koja opadne tokom pranja može biti toliko obimna da nam zauzme celu šaku. Ovo obično počinje da se dešava mesec do šest meseci nakon porođaja, a može trajati i 18 meseci, ali se može i ranije vratiti.

Prema AAD-u, većina žena vidi da im se kosa vraća u "normalu" tokom prve godine nakon porođaja. Dobra vest je da ne govorimo o trajnom gubitku kose. To je samo privremeno, zbog čega dermatolozi zapravo nazivaju postpartalni gubitak kose "prekomernim opadanjem kose". Štaviše, ne morate ništa da radite da biste stimulisali rast kose - ona ​​će se vratiti sama od sebe, prema AAD-u.

Iako nema potrebe da se "leči" gubitak kose posle porođaja, žene koji to doživljavaju mogu biti malo preplašene promenom, a neke će možda želeti da nešto preduzmu. Kao i uvek, ako osećate da nešto nije u redu, ne oklevajte da razgovarate sa dermatologom o tome šta se dešava.

Grejem je takođe iskusila gubitak kose nakon rođenja svog prvog deteta. U intervjuu za Parents 2021. godine, rekla je: "Bilo je to otprilike četiri meseca posle porođaja kada mi je cela kosa opala. I to je bilo traumatičnije čak i od porođaja".

Dodala je da joj je laknulo kada je saznala da je sasvim normalno proći kroz ovo i da je zahvalna drugima koji su podelili svoja iskustva posle porođaja, rekavši: "Samo sam otkrila da je neverovatno važno da svi pričaju o svom iskustvu i onome što su radile jer to pomaže ženama koji se bore".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba