• 4

Evo zašto Američka pedijatrijska akademija savetuje da bebe ne stavljate u dubak

Nekada se smatralo da će beba na taj način lakše prohodati, da će biti pokretnija i spretnija

  • 4
beba, dubak, devojčica, hodalica Foto: Shutterstock

Na tržištu postoji mnogo pomagala za razvoj beba i dok neka mogu biti od koristi, postoje i ona koje pedijatri ne preporučuju.

Jedno od takvih pomagala je dubak za bebe.

Za decu koja su odrastala pre dvehiljaditih godina bilo je normalno da prohodavaju u dubku. Tada se smatralo da će beba na taj način lakše prohodati, da će biti pokretnija i spretnija.

Ipak, kako prenosi "Verywellfamily" ne postoji scenario u kojem je dubak bezbedan, niti je od pomoći pri učenju bebe veštinama hodanja.

Zbog toga je Američka pedijatrijska akademija pozvala na zabranu korišćenja dupkova za bebe i navodi da se ovo odnosi na hodalice koje omogućavaju detetovim stopalima da imaju kontakt s podom i da se kreću po podu. Pedijatrijska akademija ne savetuje korišćenje te vrste uređaja u kojoj dete stoji uspavno u visećem sedištu sa metalnim okvirom i točkovima.

Glavni razlog zbog kojeg Akademija poziva na zabranu dupkova je taj što mogu da izazovu ozbiljne povrede kod dece.

Danas sve manje roditelja koristi dubak, što je korisno, ali u prošlosti, dok su dupkovi bili popularni, povrede usled korišćenja hodalica bile su čest razlog za posetu hitnoj pomoći za bebe od 15 meseci i mlađe. U više od 90 odsto slučajeva reč je bilo o povredama glave i vrata.

Ovakve povrede se dešavaju u sekundi, a većina padova se desi dok roditelj gleda svoje dete.

Trka beba, bebe, deca Foto: Shutterstock

Kada detet stavite u dubak, postaju mu dostupne stvari koje inače nisu bile, pa tako lako može da dođe do radijatora, vrele ringle, grejalice i drugih rizičnih mesta u stanu. Takođe, kada su u dupku, mogu da dohvate razne stvari koje im nisu inače nadohvat ruke i tako se ozbiljno povrede.

Iako vlada mišljenje da dubak može da pomogne bebi da hoda, zapravo može da oteža vašoj bebi da nauči da hoda i podstiče loše navike hodanja.

- Kada je beba u dupku, to podstiče njihove noge da pokušaju da hodaju, ali kada beba uči da hoda, ne radi se samo o nogama - kaže pedijatar Preti Parik.

- Sposobnost bebe da stoji i da bude u stanju da izbalansira svoju težinu zapravo je važnija od promovisanja hodanja - dodaje.

Takođe dubak promoviše hodanje na prstima što može da bude veoma štetno. Za bebu je bolje da, kada nauči sama da stoji, da se drži uz nameštaj i tako uči svoje prve korake.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba

Komentari

  • Selektor

    17. decembar 2022. | 11:46

    Budalaština

    Podelite komentar

  • Mator konj

    17. decembar 2022. | 12:36

    Stavili me u to cudo kako li ga vi vec zovete krajem 8-og meseca prohodao i hvala Bogu eto i sportista bio.

    Podelite komentar