• 0

5 najčešćih pitanja koja muče mame u vezi sa dojenjem: Nutricionista otklanja dileme

Posle takozvane zlatne žice, odnosno prvog mleka koje beba dobije od majke, nastavak dojenja je od velike važnosti i za mamu i za bebu, kako zbog kvaliteta ishrane, tako i zbog povezanosti

  • 0

Majčino mleko je ubedljivo najbolja hrana za bebu, idealna mlečna formula koju je priroda dala. Sve više se priča o prednostima dojenja, ali isto tako sve više majki ima bojazan da li je njihovo mleko kvalitetno, da li imaju dovoljno mleka, kako doje dete, koliko podoja treba da bude u toku dana…

O najčešćim dilemama u vezi sa dojenjem razgovarali smo sa doktorom medicine i kliničkim nutricionistom Olgom Ličinom.

- Kad je beba tek rođena, mama ima prvo mleko ili kolostrum koje je zlatnožute boje, jer ima najviše amino-kiselina u sebi - kaže dr Ličina za Ona.rs.

- Kolostrum zovu još i “zlatnom žicom” koja će dati najviše zdravlja bebi i ono se može meriti u kapima, jer i tek rođena beba ima jako mali želudac, veličine trešnje; u prvih nekoliko dana uzme tek nekoliko kapi i onda zaspi. Toliko je sasvim dovoljno maloj bebi.

1. Da li je moje mleko dovoljno kvalitetno?

Mame koje su tek došle sa bebama iz porodilišta i čini im se da bebe malo sisaju, zabirnute su da im je mleko nedovoljno kvalitetno. Ali, kako ističe dr Ličina, ta bojazan ne bi trebalo da postoji - ukoliko beba uzme malu količinu mleka i odustane od sisanja, to znači da je ona namirila svoje primarne potrebe.

Još jedna dilema koja muči mame je promena boje i kvaliteta mleka.

Nasmejana beba na krevetu Foto: Shutterstock

- Kako beba raste, tako se menjaju i kvalitet i boja majčinog mleka; ono iz prelaznog prelazi u pravo mleko oko druge-treće nedelje. Takođe, i tokom podoja kvalitet mleka se menja. Takozvano prvo mleko je više vodenasto jer bi bebu trebalo napojiti, a takozvano poslednje je masnije da bi beba izdržala dva-tri sata do sledećeg podoja - objašnjava sagovornica našeg portala.

2. Koliko dugo treba da traje jedan podoj?

Dr Ličina savetuje da nikada ne merite da li sedam do 10 minuta dojite bebu:

- Dojite onoliko dugo koliko ona aktivno sisa. Nemojte da beba spava na dojci, nego je tokom podoja pridržavajte i terajte da aktivno sisa. Onog momenta kad beba zaspi, skinite je sa dojke i ostavite da spava.

3. Da li sam loša majka ako prekinem da dojim bebu kad napuni godinu dana?

Još jedna od dilema koja muči mame je kad bi trebalo prestati sa dojenjem. Sve češće nam stižu lične priče iz inostranstva u kojima mame otkrivaju da su nastavile da doje decu i kad su ona ušla u treću, pa i četvrtu i petu godinu života.

- Preporuka Svetske zdravstvene organizacije je da se beba doji minimum do druge godine života, a to su i nove preporuke Američke asocijacije u pedijatriji. Evropska asocijacija pedijatrije i gastroenterologije savetuje dojenje do prvog rođendana i sve dok odgovara i mami i bebi - navodi dr Ličina i ističe da je zapravo drugi deo definicije najvažniji.

majka, dete, beba, dojenje Foto: Shutterstock

Naime, svaki dodatni mesec koliko mama doji bebu je benefit za bebu. Ipak, to ne znači da bi trebalo nastaviti sa dojenjem po svaku cenu. Jer, koliko su važni beba i njeno zdravlje, toliko su važni i mama i njeno zdravlje.

- Ako vidite da fizički ne možete da se budite posle 12. ili 15. meseca, u redu je da prekinete sa dojenjem. Ono treba da bude najlepši odnos između majke i bebe i ne podrazumeva samo hranu, već i povezanost između mame i bebe, ali ne bi trebalo da vas opterećuje. Zbog toga je bitno da dojite onoliko koliko odgovara vama i koliko odgovara vašoj bebi - objašnjava dr Ličina.

4. Koja je najbolja hrana za dojilje?

Kao i u vreme iščekivanja potomstva, tako i kada beba dođe na svet mama bi trebalo da vodi računa o svojoj ishrani.

- Uvek kažem da je glavna podrška mami koja je došla kući sa bebom da joj napravite da jede - komentariše dr Ličina.

- Savetujem svim svekrvama, mamama, tetkama i ostaloj rodbini da skuvaju ručak ako žele da pomognu mami, jer će joj tako zaista pomoći.

Za stvaranje mleka za bebu neophodno je da majka vodi računa o unosu vode i ostalih tečnosti - mleka, jogurta, sokova... Ishrana bi, podseća dr Ličina, trebalo da bude raznovrsna, ali ne i preobilna da ne bi došlo do gomilanja viška kilograma.

5. Da li smem da pijem kafu dok dojim?

Ono što mame, pogotovo u prvim mesecima po dolasku iz porodilišta posebno interesuje jeste unos kafe. Umor, iscrpljenost zbog “iscepkanog” sna, briga za bebu i njeno zdravlje, privikavanje na suživot sa novim članom porodice i hormonske promene samo su neki od razloga zbog kojih dojilje osećaju manjak energije.

kafa i kolač Foto: Shutterstock

- Ne savetujem preveliki unos kofeina, iako je mama umorna i treba joj kafa. Ali oko 200 do 300 mililitara, odnosno dve šolje u prepodnevnim časovima biće sasvim u redu, da bi beba mogla da noću mirno spava - zaključuje dr Ličina.

Instagram nalog dr Olge Ličine možete da pratite OVDE

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba