• 0

Naučnici objasnili zašto se bebe ritaju u stomaku: Ovi pokreti su ključni za fetus i razvoj

Većina trudnica počinje da oseća pokrete bebe između 16. i 24. nedelje, a opisuju ih kao udarce, lepršanje, zamahe ili kotrljanj

  • 0
Mama, trudnica, trudnoća, trudnički stomak Foto:Shutterstock

Skoro svaka majka jedva čeka da oseti prvi bebin udarac u stomaku, te svaki naredni opisuje kao prelep doživljaj. Ukoliko ste se nekada zapitali zašto se bebe ritaju u stomaju, tim naučnika sa Univerziteta u Tokiju konačno je dao odgovor na ovo pitanje.

Kako kažu, ritanje pomaže njihovom razvoju jer nasumični pokreti navodno podstiču razvoj senzomotornog sistema i veština poput koordinacije oko-ruka.

Japanski tim kombinovao je detaljno snimanje pokreta novorođenčadi i odojčadi sa računarskim modelom mišićno-koštanog sistema. To im je omogućilo analizu komunikacije između mišića i čula u celom telu.

- Prethodna istraživanja senzomotoričkog razvoja bila su usredsređena na kinematička svojstva, mišićne aktivnosti koje prouzrokuju pokrete u zglobu ili delu tela. Međutim, naša studija bila je usredsređena na aktivnost mišića i senzorne ulazne signale za celo telo - rekao je koautor studije dr Hošinori Kanazava sa Univerziteta u Tokiju.

On je dodao da su kombinacijom mišićno-koštanog modela i neuronaučne metode otkrili da spontani pokreti, za koje se čini da nemaju eksplicitni zadatak ili svrhu, doprinose koordiniranom senzomotornom razvoju.

Ovo otkriće ima implikacije na medicinska stanja i baca novo svetlo na mnoštvo poremećaja, koji variraju od grčeva i spazama do multiple skleroze, povrede kičmene moždine, bolesti motoričkih neurona, pa čak i cerebralne paralize.

Stotine neurona koji kontrolišu svaki mišić sinhronizovani su u fetusu kako bi stvorile snažne kontrakcije koje aktiviraju "senzore". Bolje razumevanje razvoja senzomotornog sistema moglo bi da dovede do ranijih dijagnoza i efikasnijih tretmana.

- Naši rezultati impliciraju da odojčad razvijaju sopstveni senzomotorni sistem na osnovu istraživačkog ponašanja ili znatiželje, tako da ne ponavljaju samo istu radnju već niz radnji. Osim toga, naša otkrića pružaju konceptualnu vezu između ranih spontanih pokreta i spontane neuronske aktivnosti - ističe dr Kanazava.

Najnoviji rezultati podupiru teoriju da novorođenčad i odojčad mogu da steknu veštine koordinacije kroz spontane pokrete celog tela bez izričite svrhe ili zadatka, piše Independent.

- Moj cilj je razumevanje osnovnih mehanizama ranog motoričkog razvoja i pronalaska znanja koja će pomoći u promociji razvoja beba - napomenuo je doktor.

Većina trudnica počinje da oseća pokrete bebe između 16. i 24. nedelje, a opisuju ih kao udarce, lepršanje, zamahe ili kotrljanje. Studija je objavljena u "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Video: Napravite sami vlažne maramice za bebe: Lakše je nego što ste mogli da zamislite!

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba