• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

Šta se podrazumeva pod nebezbednim snom bebe? Evo kako treba pravilno postupati

Vreme čitanja: oko 4 min.

Bezbedno okruženje za spavanje smanjuje rizik od smrti odojčadi povezanih sa spavanjem

  • 0
Beba, spavanje Foto: Pexels

Iznenadna, odnosno neočekivana smrt novorođenčadi (SUID) je termin koji se koristi da definiše iznenadnu i neočekivanu smrt novorođene bebe ili bebe koja još nema godinu dana, a da je uzrok smrt nepoznat, odnosno nije bio očigledan. U 2018. godini bilo je oko 1.300 smrtnih slučajeva zbog SIDS-a, oko 1.300 smrtnih slučajeva zbog nepoznatih uzroka i oko 800 smrtnih slučajeva zbog slučajnog gušenja i davljenja u krevetu, piše "Bebac".

Sindrom iznenadne smrti novorođenčadi SIDS se naziva još i "smrt u kolevci". Istraživači su otkrili neke faktore koji mogu dovesti bebe u dodatni rizik. Takođe su identifikovali mere koje možete preduzeti da zaštitite svoje dete od SIDS-a.

Iako ne postoji garantovan način da se spreči SIDS, istraživanja nam govore da bezbedno okruženje za spavanje može pomoći u smanjenju rizika od SIDS-a kod beba.

Beba, spavanje Foto: Pexels

Stavite bebu na leđa za sve dnevne dremke i noću

Bebe koje spavaju na leđima imaju mnogo manje šanse da umru iznenada i neočekivano, nego bebe koje spavaju na stomaku ili na boku. Problem sa bočnim položajem je što se vaša beba može lakše prevrnuti na stomak. Neki roditelji brinu da će se bebe ugušiti kada budu na leđima. Ali anatomija disajnih puteva vaše bebe i njihov refleks će sprečiti da se to dogodi.

Takođe imajte na umu: Novorođenče treba da se stavi koža na kožu sa majkom što je pre moguće nakon rođenja, najmanje u roku od sat vremena. Nakon toga, ili kada majka treba da spava ili da se pobrine za svoje druge potrebe, bebu treba staviti na leđa u kolevku bez nagiba.

Nedonoščad će možda morati privremeno da budu na stomaku dok su u intenzivnoj nezi, ali treba da ih stavite na leđa čim budu medicinski stabilni. Ovo im pomaže da se prilagode spavanju na leđima pre odlaska kući. Neke bebe će se prevrnuti na stomak.

Uvek treba da stavljate bebu da spava na leđima, ali ako joj je udobno da se kotrlja u oba smera (nazad na stomak, stomak na leđa), onda ne morate ponovo da okrećete bebu na leđa. Ipak, budite sigurni da u krevetu vaše bebe nema ćebadi, jastuka, plišanih igračaka ili ogradica.

Beba, spavanje Foto: Pexels

Vaša beba bi se mogla da se previše približi bilo kom od ovih predmeta, što bi moglo blokirati njihov protok vazduha.

Koristite čvrstu, ravnu površinu za spavanje

Bilo koja površina koja je nagnuta više od 10 stepeni nije bezbedna za spavanje vaše bebe.

Stavite svoju bebu u krevetac, kolevku, prenosivi krevetić ili ogradicu za igranje i spavanje koje ispunjava bezbednosne standarde.

Uverite se da je dušek za krevetić dizajniran za vaš konkretan krevetac i da dobro pristaje. Koristite samo posteljinu za dušek - ništa drugo ne bi trebalo da bude u krevetiću sa vašom bebom.

Ako vaša beba zaspi u auto-sedištu, kolicima, ljuljaški, nosiljci za bebe ili kenguru, trebalo bi da je premestite na čvrstu površinu za spavanje na leđima što je pre moguće.

Nikad ne spavajte sa svojom bebom u vašem krevetu

Ne preporučuje se deljenje kreveta sa bebom ni pod kojim okolnostima. Ovo uključuje blizance i druge višestruke osobe.

Ako dovedete bebu u krevet da je nahranite ili utešite, postavite je u sopstveni prostor za spavanje kada bude zaspala.

Ako postoji mogućnost da zaspite dok je beba u vašem krevetu, uverite se da nema jastuka, čaršava, ćebadi ili bilo kojih drugih predmeta koji bi mogli da pokriju bebino lice, glavu i vrat ili da ih pregreju. Čim se probudite, obavezno premestite bebu u njen krevet.

Izbegavajte da zaspite sa bebom i na drugim mestima. Rizik od smrti novorođenčadi u vezi sa spavanjem je do 67 puta veći kada bebe spavaju sa nekim na kauču, mekoj fotelji ili jastuku.

mama i beba Foto: Freepik.com

Umesto da delite krevet, podelite sobu sa bebom

To znači da držite prostor za spavanje vaše bebe u istoj prostoriji u kojoj spavate najmanje prvih šest meseci. Postavite dečiji krevetac, kolevku, prenosivi krevetić u svoju spavaću sobu, blizu svog kreveta.

Preporučuje se deljenje sobe jer to može smanjiti rizik od SIDS-a za čak 50% i mnogo je sigurnije od deljenja kreveta. Deljenje sobe će vam takođe olakšati hranjenje, udobnost i čuvanje bebe. Držite meke predmete i labavu posteljinu van mesta za spavanje vaše bebe. Ovi predmeti mogu povećati rizik vaše bebe od uklještenja, gušenja ili davljenja.

Ovo uključuje jastuke i igračke nalik na jastuke, jorgane, nadmadrace, neugrađene posteljine, ćebad, igračke, ogradice za krevetac ili srodne proizvode koji se pričvršćuju na letvice ili stranice krevetića.

Ako ste zabrinuti da će vašoj bebi biti hladno, možete je obući u više slojeva odeće. U principu, bebu bi trebalo da obučete samo u jednom sloju više nego što biste inače.

Ne dozvolite da se vaša beba pregreje. Pregrevanje može povećati rizik od SIDS-a. Vašoj bebi je potreban samo jedan sloj više nego što biste vi nosili u istom okruženju da bi joj bilo udobno. Proverite da li vaša beba ima znakove pregrevanja kao što su znojenje, vruće grudi ili crvenilo kože, piše "Healthychildren.org".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mirjana Kovač: Majčino mleko nije samo hrana, već i emocija

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba