Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pušenje u trudnoći i kasniji negativni efekti po razvoj mozga deteta: Nova studija prati i adolescente

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pušenje tokom trudnoće izaziva dugotrajne promene u funkcionalnom razvoju mozga, koje mogu da opstanu u adolescenciji

  • 0
Trudna žena, trudnica, stomak

Foto: Shutterstock

Žene koje puše tokom trudnoće rizikuju da naštete razvoju mozga svojih beba. Ranija istraživanja su pokazala da je veličina mozga smanjena kod prevremeno rođenih beba, koje su rodile majke pušači,  u poređenju sa bebama koje su rodile majke nepušači. Nova studija proširuje ovo otkriće na rast mozga adolescenata.

Rizik po zdravlje fetusa i deteta od pušenja tokom trudnoće može se pratiti štetnim efektima nikotina i ugljen-monoksida.

Nikotin je neurotoksičan za fetus, tako da treba izbegavati upotrebu nikotina tokom trudnoće.

Ovo je opasnost koja se u potpunosti može sprečiti, ako žene koje puše prestanu da puše pre nego što zatrudne. Uprkos široko rasprostranjenom saznanju da pušenje tokom trudnoće može oštetiti bebu, do desetine žena u Americi i Evropi i dalje puši tokom trudnoće, dok u Finskoj to čini skoro svaka peta.

Pušenje tokom trudnoće izaziva dugotrajne promene u funkcionalnom razvoju mozga, koje mogu da opstanu u adolescenciji. Anatomske promene su takođe opisane, uključujući smanjenje ukupnog volumena mozga, prema nedavnoj studiji koja je koristila merenja volumetrijske magnetne rezonance (MRI).

I siva i bela materija u velikom mozgu su smanjene, zajedno sa manjom površinom i manjim i plićim vijugama. Rast glave fetusa zaostaje za oko 0,13 mm nedeljno kod ovih beba.

Kod nedonoščadi, takvo smanjenje je primećeno u zapremini malog mozga i frontalnog režnja, dok se ukupni volumen mozga nije značajno promenio. Prijavljene su i neurobihejvioralne promene, počevši od prve godine života pa do ranog odraslog doba.

Sadašnja studija je koristila podatke iz PIPARI studije o razvoju odojčadi sa veoma malom porođajnom težinom od detinjstva do školskog uzrasta.

Istraživači su koristili volumetrijsko MR skeniranje kod dece koja su rođena veoma prevremeno i koja su u tom trenutku imala 13 godina. Njihova pretpostavka je bila da će se smanjenje zapremine mozga povezano sa pušenjem primećeno u detinjstvu takođe videti u ovom trenutku.

Svih 44 dece u ovoj studiji bili su dečaci rođeni pre 32 nedelje ili su imali 1500 g ili manje pri rođenju. Svi su rođeni između aprila 2004. i decembra 2006. godine u Univerzitetskoj bolnici Turku u Finskoj. Volumetrijska magnetna rezonancija testirala je decu da bi dala različite parametre zapremine mozga, uključujući debljinu korteksa i površinu.

Rezultati su pokazali da je više od petine adolescenata u grupi rođeno od majki koje su pušile tokom trudnoće. Apsolutni volumen mozga nije se značajno razlikovao između ove grupe i ostalih ispitanika.

Trudnoća pušenje

Foto: Shutterstock, Pixabay

Kada je zapremina mozga upoređena sa intrakranijalnom zapreminom, oni koji su bili izloženi pušenju imali su manje zapremine sive materije u određenim oblastima, naime, inferotemporalnim i parahipokampalnim područjima, nego neeksponirana deca. Prvi je takođe pokazao niže mere površine u parahipokampalnim i postcentralnim regionima.

Kortikalna debljina i zakrivljenost mozga ostali su nepromenjeni između grupa, kao i subkortikalni volumen.

Ova pionirska studija efekata pušenja kod majki tokom trudnoće na zapreminu mozga adolescenata kod dece rođene veoma prevremeno, napreduje u prethodnim izveštajima koji ukazuju na manji frontalni i cerebelarni volumen u ovoj kohorti, kao i manji obim glave kod donošenih novorođenčadi rođenih od majki pušača.

Prosečna starost pri rođenju bila je 29 nedelja, što ukazuje na mnogo kraći period izloženosti pušenju od očekivanog u poređenju sa bebama rođenim u 37+ nedeljama. Ovo je moglo zaštititi ove fetuse od štete uzrokovane pušenjem, uz nedostatak razlike u ukupnim zapreminama mozga u adolescenciji.

To bi moglo značiti da prestanak pušenja u ranoj trudnoći omogućava da se rast glave fetusa nastavi normalno, pogotovo zato što je jedna studija prijavila uporedivu morfologiju mozga kod dece u dobi od deset godina rođene od majki koje nisu pušile nakon prvog tromesečja ili onih koje nisu pušile u sve.

S obzirom na povećan rizik od poremećaja neurološkog i psihološkog razvoja uočen u dobi do pet godina kod nedonoščadi čije su majke pušile tokom trudnoće, potrebne su dalje studije kako bi se pratilo kako pušenje utiče na ove oblasti u adolescenciji. Sa pojavom e-cigareta i nikotinskih kesa, efekti čistog nikotina na razvoj mozga fetusa takođe treba da se prouče, piše News Medical.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Slađa Alegro: Zbog trombofilije, morala sam na carski rez

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba