• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Da li druga trudnoća i porođaj traju kraće?

Vreme čitanja: oko 3 min.

Možete očekivati da porođaj traje u proseku od 12 do 18 sati za vašu prvu trudnoću, dok u proseku samo šest do osam sati za drugu trudnoću

  • 0
Trudnica, trudna žena i muž, budići roditelji, porodica Foto: Shutterstock/Ilistracija

Druga trudnoća se u svemu može razlikovati od prve, pa čak i u dužini trajanja. Realnost je da nema garancija, jer su svaka beba i svako rođenje drugačiji.

Svaka trudnoća dolazi sa sopstvenim iskustvima, izazovima i blagoslovima. Dugoročna trudnoća obično traje između 39 nedelja i 0 dana do 40 nedelja i 6 dana od prvog dana vaše poslednje menstruacije, prema ACOG-u (American College of Obstetricians and Gynecologists).

Međutim, većina trudnica navodi da se druga beba rađa ranije od predviđenog termina. Ovo potkrepljuje studija iz 2001. koja je ispitivala trajanje trudnoće kod 1.514 zdravih trudnica. Istraživači su otkrili da su majke koje su rodile prvi put imale duže trajanje trudnoće, dok su majke koje su rodile jednom ili više puta rodile bebe dva dana ranije.

Jedna studija objavljena u "European Journal of Obstetrics & Ginecology and Reproductive Biology" sugeriše da je druga trudnoća kraća od prve trudnoće, kod 20 odsto učesnica studije sa razmakom u trudnoći manjim od 12 meseci, sledeća trudnoća je bila jedan dan kraća.

Međutim, nedavno istraživanje iz 2022. o dužini trudnoće za mame koje su rodile prvi, drugi i treći put pokazuje da druga beba stiže otprilike u isto vreme kao i prva, u 39 nedelja i pet dana. Ovo istraživanje je analiziralo iskustva 2.437 majki koje su rodile drugi put, a oko 56,2 odsto je rodilo svoje bebe na sam termnin ili pre termina.

Dakle, dostupna statistika implicira da ne postoje čvrsta pravila. Druge bebe mogu stići ranije ili tačno na vreme. Svaka trudnoća je drugačija.

porođaj termin porođaja beba Foto: Shutterstock

Da li je porođaj brži drugi put?

Da, vaš drugi porođaj je obično upola kraći od prvog. Možete očekivati da porođaj traje u proseku od 12 do 18 sati za vašu prvu trudnoću, dok u proseku samo šest do osam sati za drugu trudnoću. To je delimično zato što za vašu prvu bebu može biti potrebno osam do dvanaest sati da se vaš grlić materice proširi (šire se otvori da bi bebina glava prošla), ali samo oko pet sati drugi put.

I "guranje" traje kraće. To je uglavnom zato što su tkiva u vašoj karlici već jednom bila rastegnuta i nisu tako zategnuta kao što su bila prvobitno. Osim toga, već znate šta možete da očekujete, tako da ćete sigurnije zakoračiti u svoj drugi porođaj.

Ako je vaša prva trudnoća uključivala komplikacije kao što su prevremeni porođaj, preeklampsija ili gestacijski dijabetes - važno je da blisko sarađujete sa svojim lekarom, jer možete imati povećan rizik od sličnih komplikacija sa drugom bebom. Jedna studija sugeriše da se kod trudnica koje su razvile preeklampsiju tokom prve trudnoće, rizik od razvoja preeklampsije u drugoj trudnoći povećao na 14,7 odsto.

Ali kod žena koji nemaju istoriju preeklampsije sa svojom prvom bebom, verovatnoća razvoja preeklampsije drugi put bila je veoma niska, oko 1,1 odsto. Ako je vaša prva beba rođena prerano, odnosno između 22. i 30. nedelje, imate najmanje 20 puta povećan rizik od prevremenog porođaja druge bebe.

Koliko dugo treba da čekate pre nego što zatrudnite sa drugom bebom?

Ako ste upravo dobili prvu bebu, stručnjaci preporučuju da sačekate 18 meseci pre nego što zatrudnite ponovo. Ovo štiti vašu buduću bebu od potencijalnih zdravstvenih problema kao što su prevremeni porođaj, mala gestaciona dob i niska porođajna težina.

Za vas, duži razmak između dece takođe daje vašem telu dovoljno vremena da se oporavi od prve trudnoće i zameni izgubljene zalihe hranljivih materija folne kiseline i gvožđa, piše "Motherly".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najbolja hrana za bebe koja obezbeđuje zalihe gvožđa

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba