Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 5 min.

Doktori o najčešćim strahovima tokom trudnoće: Da li se previše brinete?

, Ona.rs

Vreme čitanja: oko 5 min.

Otvorena konverzacija na temu najčešćih strahova jedne trudnice

  • 0
trudnoća, trudnica

Foto: Shutterstock

Ne postoji jači instinkt na svetu od majčinskog, kako kod ljudi, tako i životinjskom carstvu.

Trudnoća je najveći blagoslov za ženu, ali ujedno i najveća odgovornost jer na svet donosimo novo biće o kom treba da brinemo.

Stoga, nije iznenađujuće da nas obuzimaju razni strahovi, nijedan ne treba odbaciti i svaki je validan, ali hajde da ih prođemo zajedno.

1. Strah od pobačaja

Iako se pojedine trudnoće završe pobačajem, naime, 26 odsto njih, najveći deo se ipak odvije u savršenom redu.

- Setite se da se većina pobačaja desi u prvim nedeljama kada veliki broj žena ni ne zna da je trudno, pa neke čak i ne budu svesne šta se dešava, već smatraju da je u pitanju preuranjena menstruacija.

Ovo naravno nije uteha ako ste planirali dete, ali je činjenica da je jako mali broj žena koje dožive pobačaj u kasnijim mesecima trudnoće.

Nakon što doktor čuje otkucaj srca vaše bebe na ultrazvuku (od šeste do osme nedelje) rizik od pobačaja se smanjuje na pet odsto, a rizik od sekundarnog pobačaja na svega tri odsto, otkriva za Parents dr Dijana Ešton.

2. Jutarnja mučnina

- Oprostite na poređenju, ali bebe su odlični paraziti - ističe ginekolog Karen Mors i naglašava: - Aprsorbiraće sve nutrijente iz hrane koju unesete, tako da čak i da živite na krekerima i soku (što nije preporuka), ne treba da se brinete.

Doktorka Ešton se slaže sa time i dodaje da osim ukoliko ste bolesni i ozbiljno dehidrirani, jutarnja mučnina nije razlog da budete u panici.

- Mnogo žena se uplaši da im dete ne jede dovoljno, što je apsurd.

jutarnja mučnina

Foto: Shutterstock

Doktorke preporučuju da uzimate sve prenatalne vitamine, ukoliko ste u mogućnosti i da jedete male, česte obroke, jer će to umiriti digestativni trakt.

Dakle, jutarnja mučnina nije štetna po fetus.

3. Konzumacija jela i pića

Budući roditelji osećaju ogroman pritisak da sve protekne u savršenom redu i da nijedan korak koji naprave ne bude pogrešan.

- Agonija svake odluke će vas izludeti i nema potrebe za tim. Nemoguće je da pratite sva pravila - navodi dr Mors: - Naravno da ne treba da pijete alkohol ili pušite tokom trudnoće, ali rizici od konzumiranja nepasterizovanog sira ili farbanja kose u prvom tromesečju (sve što doktori uglavnom savetuju da se ne radi) su veoma, veoma mali.

Ne grizite se oko sendviča ili čaše gaziranog soka, ističe Mors.

4. Stres

Ako uključimo hormone, veliku životnu promenu koja nam dolazi i generalnu iscrpljenost, normalno je da se osećate pomalo "na ivici". Ali stresiranje u vezi prisutnog stresa nije od pomoći.

Većina istraživanja navodi da stres koji nije iznenadan i intezivan, odnosno, onaj s kojim je vaše telo naučeno da funkcioniše nema posledice po fetus.

Samo akutni, ozbiljan stres povećava rizik za prevremeni porođaj.

Mama, trudnica, trudnoća, trudnički stomak

Foto:Shutterstock

5. Urođene anomalije

Hvala Bogu, živimo u vremenu prenatalnih genetskih testova koji nam govore sve o našoj budućoj bebi.

Rizik da dete pati od neke anomalije je svega četiri odsto. To uključuje i one ozbiljne, ali i one manje ozbiljne - poput minorne srčane mane.

Najbolji način da osigurate da vam se beba dobro razvija jeste da uzimate multivitamine sa folnom kiselinom pre trudnoće i prenatalne vitamine tokom trudnoće, kako bi smanjili rizik od neuroloških i kičmenih defekta.

6. Prevremeni porođaj i carski rez

Ova briga je donekle opravdana jer se broj prevremenih porođaja drastično povećava.

Međutim, za bebe rođene između 34 i 36 nedelje, uglavnom sve prođe u savršenom redu, zahvaljujući uznapredovaloj medicini.

Istraživanje je, pritom, pokazalo da su žene koje su uzimale folnu kiselinu godinu dana pre začeća bile u 70 odsto manjem riziku od prevremenog porođaja.

- Hitni carski rez nije tako čest, kao što viđamo na fimovima - tvrdi Eštonovoa: - Uglavnom je isplaniran unapred, ukoliko je beba prevelika ili postoji problem sa placentom, ili pak ako je majka je već prošla kroz jedan ili je to prosto samo njena želja.

Momenat da se o carskom rezu odlučuje u zadnji čas je veoma redak, ističe ova doktorka.

7. Promena u spavaćoj sobi

Kada na svet donesete novo biće, vašem telu će biti potrebno vreme da se oporavi, kao i vašem libidu.

Prvih par meseci partner i vi ćete verovatno više želeti da spavate nego da imate intimne odnose i to je prirodno.

Ponovni početak, u zavisnosti od težine porođaja, može biti neprijatan, ali 70 odsto žena vrati se normalnom seksualnom životu šest meseci nakon rađanja bebe.

Bez žurbe.

Trudnica

Foto: Shutterstock

8. Strah od porođaja

Činjenica da jedno malo biće mora da izađe "iz vas" je zastrašujuća, ali ne brinite, samo se setite kako ljudi to rade od početka vremena, na sve moguće načine.

U današnje vreme postoji veliki izbor medikamenata i tehnika kada je u pitanju bol, stoga budite opušteni.

- Najvažnija stvar kada pričamo o strahu od porođaja je poverenje u odabranog doktora. Ukoliko je ono snažno, strah je minimalan - navodi dr Mors.

Takođe, neke žene brinu o "sramoti" koja će da se desi na porođajnom stolu, poput vršenja velike nužde na stolu, povraćanja po doktorima i slično, ali doktori su zaista videli sve i ne postoji ništa što može da ih "zgrozi" ili negativno iznenadi. Njih zanima samo zdravlje vas i vaše bebe.

9. Odlazak u bolnicu

Svi smo se nagledali scena kada taksista juri kroz kolonu automobila, dok se žena porađa u njegovom. Ali to je samo na filmu.

- Porođaj uglavnom traje između 12 i 21 sat. Od prve kontrakcije do zvuka vaše bebe kako plače, može da prođe dovoljno sati da preletite državu, a ne da automobilom stignete u bolnicu - našalila se dr Mors.

Porođaj, auto

Foto: Shutterstock

Moramo naglasiti da treba skrenuti pažnju ženama na mogućnost preeklampsije koja odnosi sve više života.

Redovan odlazak kod doktora, redovno merenje pritiska i ostale predostrožnosti su ključ prevencije ove tragične komplikacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Lepa glumica se oglasila iz kreveta pred porođaj: "Svi čekamo, uzbuđena sam"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba