• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Želite da predupredite da vam dete ima alergije? Nabavite ljubimca dok ste trudni, kažu studije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prema novoj studiji, deca koja su izložena mačkama i psima, bilo dok su još u materici ili kao novorođenčad, imaju manje šanse da razviju alergije na hranu

  • 0
trudnica, ljubimac, mačka Foto: Shutterstock

Da li vas deca mole za mačku ili psa? Naravno, kućni ljubimci su i pune ruke posla, ali možda biste želeli da uzmete jednog ili dva ljubimca, posebno ako imate bebu na putu.

Prema novoj studiji, deca koja su izložena mačkama i psima, bilo dok su još u materici ili kao novorođenčad, imaju manje šanse da razviju alergije na hranu.

Istraživanje koje je sprovedeno u Japanu, objavljeno je u sredu u "PLOS One" recenziranom časopisu koji izdaje "Javna naučna biblioteka". Istraživači su koristili statističku metodu poznatu kao regresiona analiza da bi pokrenuli podatke prikupljene od više od 95.000 japanskih porodica.

Brojevi su otkrili da je izlaganje mačkama ili psima fetusa tokom razvoja ili uzlaganje samog novorođenčeta dovelo do smanjenog rizika od alergija na hranu sve dok dete ne napuni tri godine.

Uz to, utvđeno je da različiti kućni ljubimci imaju različite zaštitne efekte.

- Procenjeno je da izloženost psima smanjuje rizik od pojave alergija na jaja, mleko i orašaste plodove, dok izloženost mačaka smanjuje rizik od pojave alergija na jaja, pšenicu i soju - izvestili su istraživači, prenosi "Deseret news".

Iako su razlozi ove zaštite nepoznati, istraživači su rekli da bi moglo biti da izlaganje kućnim ljubimcima izaziva promene u mikrobioti ili stimuliše bolju imunološku funkciju.

A ako razmišljate o manjem kućnom ljubimcu koji je lakši za održavanje, kao što je hrčak, možda biste želeli da ponovo razmislite. Pokazalo se da hrčci povećavaju verovatnoću razvoja alergije na orahe.

pas mačka dete Foto: Shutterstock

Novi izveštaj potvrđuje ono što su ranije studije imale - da postoji pozitivna veza između izloženosti kućnim ljubimcima u detinjstvu i zdravlja. Studija iz 2018. koja je proučavala decu uzrasta od sedam do devet godina pokazala je da oni koji su imali kućne ljubimce u prvoj godini života imaju smanjenu verovatnoću razvoja alergije. Ta studija je takođe sugerisala da što više životinja ima dom, to bolje: to jest, kako se broj životinja povećavao, "alergijska manifestacija" se smanjivala.

- Osetljivost na životinje, kao i na polen, takođe se smanjuje sa povećanjem broja životinja u domaćinstvu - napisali su autori.

Njihovi nalazi sugerišu "efekat mini farme", pri čemu mačke i psi štite od razvoja alergija, rekli su istraživači, pozivajući se na studije koje pokazuju da su deca koja odrastaju na farmama manje sklona i alergijama i astmi.

Slično tome, brojne studije sprovedene poslednjih godina otkrile su da posedovanje mačke ili psa u kući tokom prve godine života takođe smanjuje verovatnoću razvoja astme.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ovo je Kakao - džinovski zeka: Veliki je skoro kao njegova gazdarica

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba