• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se nositi sa neočekivanom trudnoćom: Niste sami u osećaju anksioznosti

N. K.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodna reakcija čoveka na šok je zatvaranje u sebe, ali to je poslednja stvar koju treba da uradite u ovakvoj situaciji - pomoć je nadohvat ruke

  • 0
trudnoća, strah, kasnija trudnoća Foto:Shutterstock

Neplanirana trudnoća može biti pravi emotivni ringišpil, ali uz odgovarajuću podršku moći ćete da se nosite sa odlukom koja najbolje podržava ono što želite. Stravičnost neplanirane trudnoće leži u neočekivanosti, anksioznosti i strepnji.

Možda je loš tajming, možda ste "završile" sa rađanjem ili niste spremne da postanete roditelj.

Udahnite duboko. Hajde da zajedno prođemo najbolje načine nošenja sa ovim problemom.

1. Dobijanje potvrde

Pre nego počnete da paničite - zakažite pregled kod ginekologa. Iako su kućni testovi uglavnom veoma pouzdani, jedino lekar može potvrditi trudnoću putem testa krvi i ultrazvuka, kojim se utvrđujuje koliko je trudnoća daleko odmakla. On vam takođe može pomoći da smislite plan za trudnoću.

2. Priznajte sebi da ste u šoku

U redu je biti u šoku, to je prirodna reakcija na bilo koji iznenadni, traumatski događaj ili promenu koja utiče na vaš život. Verovatno biste trebali dati sebi malo vremena za obradu informacija pre nego donesete krajnju odluku.

3. Ne potiskujte emocije i strašne misli

Kada dobijete potvrdan odgovor, preplaviće vas niz emocija. Znajte da je u redu bojati se, biti iznenađena, tužna, zbunjena ili ljuta. Ne bežite od negativnih osećaja već se suočite sa njima. Poželjno je da ih zapišete i obradite.

Ne stidite se "mračnih" misli, one ne označavaju da ste loša osoba ili da ćete biti loš roditelj, već su prirodna reakcija na neočekivanu vest.

trudnica, trudnoća, trudnička depresija Foto: Shutterstock

4. Potražite podršku 

Sada je možda pravo vreme da uradite introspekciju i shvatite na koga se možete osloniti. Da li je to partner, bliski prijatelj ili porodica? Ili bi vam možda više prijao razgovor sa stručnim licem? Bez obzira za koga se odlučite - podrška treba da bude nepristrasna i bez osuđivanja. Zaslužujete to.

Niko ne treba da osuđuje vas, vaša osećanja ili odluke koje donosite u vezi sa budućom trudnoćom. Takođe, ako se odlučite da zadržite dete, možete razmišljati o traženju babice u vašoj blizini koja će vam pomoći tokom ovog perioda.

5. Vizualizujte svoje opcije

Dok obrađujete svoje emocije, ne zaboravite da razmotrite opcije. Možete pokušati sa vizualizacijom sledećeg: kakav će biti život sa novom bebom kod kuće i promenom rutine; kakav će biti proces usvajanja ako odlučite da krenete tim putem; kako ćete se osećati ako se odlučite na drugačiji korak.

Pokušajte da budete blagi prema sebi. Vi samo razmatrate opcije i pokušavate da shvatite kako ćete se osećati u vezi sa svakim izborom.

6. Prihvatite pomoć

Prijatelji, porodica, pa čak i neki članovi zajednice mogu biti voljni da pomognu. Podrška ne izgleda uvek isto, ali može uključivati sledeće:

- prijateljsko rame za plakanje

- finansijsku podršku

- pomoć u kući i oko bebe

Možete prihvatiti ruku podrške, čvrsto stojeći iza svojih odluka. Važno je da znate da pružanje pomoći ne daje dozvolu drugoj osobi da diktira kako se osećate ili da utiče na odluke koje donosite.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Sajsi MC trudna! Mesecima krila lepe vesti

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Trudnoća i beba